Home Rubrike Vijesti Zukorlić sa privrednicima iz dijaspore o mogućnostima ulaganja u Sandžak

Zukorlić sa privrednicima iz dijaspore o mogućnostima ulaganja u Sandžak

399
0

1

 

Narodni poslanik Muamer Zukorlić uz prisustvo narodnog poslanika Jahje Fehratovića i državnog sekretara u Minstarstvu za rad i socijalnu politiku Zaima Redžepovića u Narodnoj skupštini Republike Srbije primio je delegaciju sandžačke dijaspore koju su činili potpredsjednik BDZ Sandžaka za dijasporu Ljutvo Balkan, predsjednik Sandžačke biznis asocijacije Šefadil Ličina, predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore Švicarske Senad Sejdović, predsjednik dežamata „Gazi Isa-beg“ Frankfurt (Meintal) i ugledni sandžački biznisimen Ferhan Sejdović, potpredsejdnik Bošnjačke kulturne zajednice Luksemburg Asmir Bihorac, predsjednik džemata Vetcikon Almir Husović, i biznismen iz Njemačke Sefedin Ahmatović.

Zukorlić je goste upoznao o platformi djelovanja koja je usvojena na Glavnom odboru BDZ Sandžaka 24. 12. 2016. godine, naglašavajući da su za politiku pomirenja principi sadržani u ovoj platformi poredani prema prioritetima neophodni.

Zukorlić je naglasio da su jedinstvo Islamske zajednice, vraćanje vakufske imovine, vjeronauka i opstrukcija rada Internacionalnoga univerziteta problemi koji se urgentno moraju rješavati.

Među razvojne prioritete Zukorlić je pobrojao nastavak izgradnje autoputa Koriodra 11 preko Pešteri, autoputa Sarajevo-Novi Pazar, sandžačkog aerodroma, pruge Raška-Novi Pazar-Prijepolje i gasovoda Brus-Novi Pazar-Tutin preko Kopaonika kao nepohodne preduvjete razvoja regiona Sandžaka.

U važne prioritete političkog djelovanja Zukorlić je uvrstio uvođenje poreskih olakšica za stanovništvo koje živi iznad 650 metara nadmorske visine i redovna mjesečna primanja za majke sa više djece.

Na kraju, Zukorlić je podvukao i dugoročne političke prioritete djelovanja BDZ Sandžaka: ustavno rješavanje statusa Bošnjaka u Republici Srbiji, rješavanje statusa Sandžaka kao prekogranične evropske regije.

Realizacija programa iz ove političke platforme dovest će do normalizacije odnosa i ostvarivanja ambijenta u kome će biti moguće graditi dugoročni mir i stabilnost u Srbiji i regionu. Isto tako, ostvarenje ovih projekata otvorit će vrata investicijama i ulaganju Sandžak. Poslovni ambijent, sigurnost tržišta kapitala i investicija, omogućit će sandžačkim bzinsimenima iz dijaspore da u ravnopravnoj tržišnoj utakmici ulože u svoj rodni kraj i time pomognu obnovu i razvoj Sandžaka.

SANA

234

 

Previous articleZukorlić u Skupštini Srbije primio delegaciju američke ambasade
Next articleOdbornici u SO Tutin usvojili budžet za narednu godinu