Home Rubrike Vijesti POSKUPJELE CIGARETE

POSKUPJELE CIGARETE

519

Image result for POSKUPJELE CIGARETE

Cigarete niške fabrike duhana Filip Moris od danas su skuplje za 10 dinara po paklici, a nove cijene su posljedica usklađivanja akciza po novom kalendaru, koji će važiti od januara 2017. godine. Odluka o poskupljenju cigareta iz niške fabrike već je objavljena u “Službenom glasniku”, a zbog usklađivanja specifičnih akciza, poskupio je i “Pal mal”.

Očekuje sa da će od Nove godine i ostali proizvođači cigareta podići cijene. Ministrica državne uprave i lokalne samouoprave Ana Brnabić je ranije najavila da će akcize na cigarete uskoro biti povećane za 2,28 dinara i da će po pakli cigareta iznositi 64 dinara. Povećanja su predviđena prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o akcizama, koji predviđa da se u periodu od 2017. do 2020. godine na svakih pola godine akciza povećava za 1,5 dinar.

Cilj je dalja harmonizacija akcizne politike sa standardima EU, posebno kada je riječ o cigaretama, u cilju smanjenja sive ekonomije u prometu akciznih proizvoda, posebno duhanskih. Skupština bi do kraja mjeseca trebala da izglasa ovaj zakon koji predviđa postepeno povećanje akciza, kako bi se u prihvatljivom vremenskom roku dostigao minimalan nivo oporezivanja akcizom koji u EU iznosi 90 eura na 1.000 cigareta, a u Srbiji je to sada 54 eura.

Previous articleAD “NOVI PAZAR PUT” VEĆ SPREMAN ZA SNIJEG TEKST
Next articleDelagacija Bošnjaka iz dijaspore u posjeti državnom sekretaru u vladi Srbije