Home Rubrike Vijesti KO JE PROMIJENIO RIJEČNI TOK U TUTINU

KO JE PROMIJENIO RIJEČNI TOK U TUTINU

293

U Tutinu sve komplicirano. Pitanje je i ko je promijenio riječi tok i uzurpirao zemljište. Saglasnost Općine za početak radova postoji, ali i kaluzula da je Memorandum pravno neobavezujuće prirode. Sad se pojavljuje i treća strana.

Na osnovu saglasnosti Općine Tutin Hidroelektrana Vidrenjak doo Beograd –Zemun izvodi građevinske radove na postavljanju trase cjevovoda radi, kako je navedeno, izgradnje mini hidroelektrane „Krona“. Ismet Hot tvrdi da su prešli preko njegovog zemljišta kako bi eksploatirali vodu kao energiju. Na tom mjestu i njegova vodenica koja je prije početka radova bila u izgradnji.

Napominje, za radove nije ni znao, već mu je bio i zabranjen pristup imovini.

-Tražim samo svoje pravo. Podnio sam i tužbu Sudu i vidjet ćemo kako će se završiti, kaže Hot.

Naglašava, prirodno dobro koje je služilo selima Špiljani i Dobrinja, treba zaštiti.

-Pozivam sve dobronamjerene ljude da se zainteresuju za ovaj slučaj kako bi do kraja bio istražen

Podnio i Posjedovni list pozivajući se na član Zakona prema kojem se zabranjuju radovi kojima se mijenja riječni tok. Nije se, kaže, mogla uzeti cjelokupna rijeka čime se smanjila snaga i količina vode za vodenicu.

-Ima urezan trag u kamenu koji svjedoči da je priroda odredila taj tok. Oni su uzeli 70 posto rječnog toka, a nama za floru i faunu tako ostaje 30 posto, upozorava.

Inače, u ovom slučaju, prema njegovim riječima, niko nije brinuo o utvrđivanju imovinsko-pravnih odnosa da bi radovi uopće mogli i početi.

Previous articleGRIPA U NOVOM PAZARU NAPREDUJE BROJ OBOLJELIH UDVOSTRUČEN
Next articleAD “NOVI PAZAR PUT” VEĆ SPREMAN ZA SNIJEG TEKST