Home Rubrike Vijesti GRIPA U NOVOM PAZARU NAPREDUJE BROJ OBOLJELIH UDVOSTRUČEN

GRIPA U NOVOM PAZARU NAPREDUJE BROJ OBOLJELIH UDVOSTRUČEN

330

Image result for gripe

Miks virusa, što respiratornih, što stomačnih, napravio je haos u cijeloj Srbiji – domovi zdravlja puni, a škole i vrtići u manjku sa učenicima. Dodatni problem stvaraju sami građani, koji se prvo sami liječe, pa tek kada se stvar zakomplikuje odlaze kod ljekara. Epidemolog ističe prevencija je ključna.

“Ono što se dešava sad u našem gradu, dešava se svugdje u Srbiji. Ovo je sada već sezona virusa i normalno da je ga ima. Možda malo ranije se gripa javila u Novi Pazar ali to nije neuobičajeno. Ovu sedmicu virus je drastično pogodio i broj pacijenata se udvostručio. Savjet je da se ne nalazite u prostorijama u kojima ima oboljelih lica kako bi spriječili dalje oboljene.Međutim, djeca koja imaju temperaturu preko 38 stepeni trebaju se javiti izabranom ljekaru.”

Dječiji vrtići oslabili u kvanitetu zbog viroze, iz vrtića Reuda ističu higijena ovih dana mora biti na zavidnom nivou.

“Iako ima virusa, broj djece se nije drastično smanjio, to je u pojedinačnim slučajevima gdje roditelji kada primjete simptome kod djece isključuju ih iz vrtića.  Do sada smo zadovoljni saradnjom naših roditelja tu su i medicinske sestre koje vode računa o djeci posebno u sezoni virusa. “

Najviše vremena ovih dana provodimo u zatvorenim prostorijama pa se virusne infekcije veoma brzo šire. Kako bi na najbolji mogući način izbjegli prehladu i gripu jedino što je potrebno jeste izbjegavati kontak sa oboljelima, ali istovremeno i jačati imunitet. Ljekari savjetuju da se ruke redovno peru, prostorije provjetravaju, te se unose vitamini i proteini u organizam kako bismo spriječili moguće viruse.

Previous articleFakultet za islamske studije postao član Unije islamskih univerziteta
Next articleKO JE PROMIJENIO RIJEČNI TOK U TUTINU