Home Rubrike Vijesti Fakultet za islamske studije postao član Unije islamskih univerziteta

Fakultet za islamske studije postao član Unije islamskih univerziteta

442

Image result for fakultet za islamske studije

Uporedo sa  vijestima u vezi sa privodjenjem kraju radova na proširenju prostornih kapaciteta na zgradi Fakulteta za islamske studije, iz sjedišta Unije islamskih univerziteta stigla je radosna vijest o prijemu naše ustanove u njihovo članstvo.

Naime, na 21. Kongresu Unije islamskih univerziteta, održanog 6-7. novembra 2016. godine, u Dohi, Kataru, donijeta je odluka o prijemu 5 novih islamskih univerziteta, sa Bruneja, iz Gambije, Malija, Indije, Maroka.

Na pomenutom Kongresu, Fakultet za islamske studije primljen je u punopravno članstvo u Uniju koja okuplja preko 200 islamskih univerziteta iz cijelog islamskog svijeta.

Odluka o prijemu FIS-a u ovu Uniju potvrdjena je izdavanjem rešenja broj 2458/6/1.1./ od 22. decembra 2016. godine.

Fakultet za islamske studije je, pored Univerziteta u Sarajevu, prva ustanova ovog tipa, u region Balkana, koja je postala punopravnom članicom ove Unije.

Podsjećamo javnost da Unija islamskih univeziteta, koja djeluje u sastavu ISESCO-a, okuplja najpoznatije islamske univerzitete u svijetu: Univerzitet Al-Azhar, Ajni Šems, Univerzitet Kairo (Egipat), Tripoli univerzitet (Liban), Medina Univerzitet, Ummul Kura Mekka, (Saudija), Univerzitet Šeriata (Emirati), Hašimijski univerzitet (Jordan), Univerzitet Katar, Univerzitet Kuwajt, Islamski univerzitet u Indoneziji, Internacionalni islamski univerzitet u Maleziji, International Colleges of Islamic Science, Velika Britanija, Averroes Internacionalni islamski univerzitet (Španija), Univerzitet Alberta, Canada, Russian Islamic university, itd.

Fakultet za islamske studije će nastaviti sa unapredjem kvaliteta ove naučno-obrazovne institucije na ponos upošljenika, studenata, Islamske zajednice, Sandžaka i ummeta.

SANA

Previous articlePokloni za Prijepoljske mališane
Next articleGRIPA U NOVOM PAZARU NAPREDUJE BROJ OBOLJELIH UDVOSTRUČEN