Home Rubrike Vijesti KAKO JE PRODATA PIJACA U TUTINU TEKST

KAKO JE PRODATA PIJACA U TUTINU TEKST

914
0

 

Tutin, donekle, kažu njegovi žitelji, oživi ponedjeljkom kad je pijačni dan. Međutim, da je tamošnja vlast i pijacu prodala uzdrmala građane i poljuljala ionako devastiranu ekonomsku sliku. Opozicija pita, šta je sljedeće

Prije tri sedmice Hajrudin Dazdarević koji je, navodno, kupio pijacu u Tutinu, zagradio ulaz ali su građani srušili ogradu i nastavili raditi. Iz opozicije tvrde da je na tom mjestu moguća visokogradnja. Rješenja za prodavače zasad nema. Neki čak i nisi znali pa navode da je ta pijaca ionako potpuno propala mada bez obzira sad ne znaju gdje će ih, kažu, baciti. Prodavačica ističe da radi u nemogućim uvjetima ali sad ne zna ni šta ni kako jer je pijaca bila jedini način da preživi s porodicom.

Inače, jedan ar u Tutinu, napominju iz BDZ-a minimalno košta 30 do 35 hiljada eura. Dio pijace od 24 ara prodat je za 108 hiljada eura, što je po aru 4 i po hiljade

-Taj isti Dazdarević preko puta naših prostorija platio je parcelu 60-80 hiljada eura, a za pijacu je dao po 4 i po hiljade. Mnogo je slučajeva i u Sudu u Novom Pazaru. Iako još nisu pokrenuti, nadam se da ćemo ih uspjeti otvoriti pred pravosuđem. Kako je tekla prodaja pijace ne znamo jer smo tražili dokumente, ali dobili smo samo jedan papir. Ne znamo ni gdje je oglašen tender i kako je zaključena prodaja. Znamo da je pored Dazdarevića drugi ponuđač bio njegov rođeni šurak Bećo Bećirović. Sumnjamo da j sve nelegalno urađeno i da ova vlast nastavlja raditi po starom, Ljutvo Balkan, potpredsjednik BDZ Sandžaka.

Dodje kako su tražili dokumentaciju o tome kako je tekla prodaja. Međutim, stigla kopija samo jedne stranice.

Priča oko pijace nije nova i nastavak je anarhije i katastrofalnog vođenja Općine Tutin, kaže državni sekretar Redžepović. Prodaja pijace, kao između ostalog, i zemljišta u Detanama uigran je sistem koji funkcionira više od 20 godina. Uz sve to, potpisivanje koalicije SDA-SDP, nije ništa novo, naglašava i dodaje narod je naviknut jer kad god se nešto loše dešava oni su zajedno.

-Koalicija SDA-SDP sama po sebi znači ono kako se i komentira po Tutinu, stara ljubav zaborava nema. Ne želim da im dajem neki prevelik značaj. Oni su sada zajedno so posljednje narodne pare. Čim potroše ono što je ostalo, a nije mnogo, ponovo će se posvađati, kaže Zaim Redžepović, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Građanima poručuje da je spreman podnijeti izvještaj šta je učinio u okviru funkcije u ministarstvu, a oni svakog vikenda mogu doći u kancelariju BDZ-a u Tutinu za sve što ih zanima.

-U periodu koji slijedi očekujemo da će Ministarstvo odvojiti idređena sredstva za Vakufske kuhinje, Postoje i određeni razgovori koje vodim a vezani su za krupnije stvari, ali morate gledati s aspekta da šta god se dogovorim ovdje samo sam imao određene opstrukcije u smislu da je teško sarađivati s ljudima kojima je jedino stalno da ostanu u foteljama na kojima su, ističe Redžepović.

Inače, biznismeni, kao i predstavnici različitih institucija iz dijaspore u četvrtak će u zvaničnu posjetu državnom sekretaru Zaimu Redžepoviću. Želja je, kaže, iskazati poštovanje, ali i privući državu i pokazati  da bi željeli ulagati, ali da s obzirom na korupciju i kriminal, nemaju gdje.

 

Previous articlePovećan broj obolelih u Novom Pazaru
Next articlePokloni za Prijepoljske mališane