Zukorlić: Nema odbrane ni vjere ni nacije bez politike

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

6

Govreći na sjednica Glavnog odbora Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka, lider Muamer Zukorlić kazao da je BDZ Sandžaka partija koja je nastala kao nužan odgovor na cjelokupne okolnosti u kojima živi narod, ali i odgovor na sve izazove kojima je narod izložen u regiji a posebno u Sandžaku.

– Ova organizaciona skupina dio je jednog šireg, prije svega slobodarskog pokreta. Godinama smo mislili da nećemo baš mi morati zavrnuti rukave i ući na političku arenu. Mislili smo da će druge stranke u skladu sa svojim politikama i programima popravljati stanje u kojima se nalaze Bošnjaci i donekle uspostaviti klimu kako bi Bošnjak na ovom prostoru čuvao svoje vrijednosti. Međutim, nastali smo kao politička struktura i angažman svih nešto je što je iznuđeno.

Sve političke aktivnosti treba razvijati i unaprijeđivati u duhu naše organizacije. Stranka koja ima svoju ideologiju, nikada ne smije dopustiti da poput onih koji su otišli stranputicom odustane se od ciljeva i programa.

-Ukoliko pokažemo da ne možemo na tom putu bolje je da se sklonimo. To je poštenije nego pasti na takvo iskušenje u kojima se pokušavaju opravdati vlastite slabosti tražeći pritom razloge za izdaju, kaže Zukorlić.

On ističe da nikada nije naišao na primjer da je manja grupa više napadana.

– Niti jednim udarom nisu naudili, a da smo imalo popustili raspali bi se u paramparčad. Maloj zajednici samo može pomoći Stvoritelj koji nas neće zaboraviti i zapostaviti ukoliko mi ne zaboravimo onim čim nas je zadužio – da budemo ljudi, nosioci iskrenosti i pravičnosti. Ako to ne izdamo, niko nam ne može ništa. Oni koji spletkare samo će sami upasti u svoje zamke. Zato ne treba se baviti  s tim koliko će oni, ujedinjeni, izdržati. Bavimo se onim čime smo mi vjerski, moralno, ljudski,porodično, poslovno zaduženi, kaže ističući da je u tome klica za budućnost opstanka i djelovanja.

Narodni poslanik podsjeća da je BDZ Sandžaka pobjednik posljednjih parlamentarnih izbora među bošnjačkim strankama.

– Ostarala SDA Sandžaka dobila je nekoliko hiljada glasova manje od BDZ Sandžaka kada su posljednjih parlamentarni izbori u pitanju. Koliko su dobile stranke Rasima Ljajića nikad se neće znati jer su samo privjesak nekoj srpskoj stranci. On nije postojao kao bošnjačka stranka na parlamentarnim izborima jer je bio na turniru u nekom drugom sastavu, kaže Zukorlić.

Lokalni bastion teže je dobiti od ostvarivanja na parlamentarnim jer je to, poručuje, prepletena mreža ličnih interesa, podsjećajući koliko je malo vremena imao da se uključi i u tu borbu skidajući u to vrijeme ahmediju i ulazak na političku scenu.

– Politika je za naš narod i vjerski i kulturološki farz broj jedan, kaže navodeći jer je u svakoj službi i instituciji instaliran barem jedan koji želi da uguši djelovanje svake naše institucije. Nisam ni znao koliko su duboke strukture svih tih mehanizama. Nema zato odbrane ni vjere ni nacije bez politike, a oni koji tumače to suprotno su neznalice.

Zukorlić poručuje da će politika BDZ Sandžaka biti poput nas koliko smo pravični iskreni, pošteni i ona će takva biti.

– Hitna izgradnja školovanja, posebno izgradnja političke elite je prvi farz. U toj borbi ne treba očekivati specijalne legure, već ono što imamo – šampione među našim sinovima i kćerima. Sanjajte da budu lideri, naučnici, nositelji odgovornosti kojima ćemo se ponositi, kaže Zukorlić, opominjući da ih ne odgajamo da budu podanici koji na kraju postaju poslušnici svima osim Stvoritelju.

SANA

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img