Home Rubrike Vijesti Zukorlić zahtjeva da medijski javni servis (RTS) bude dostupan Bošnjacima

Zukorlić zahtjeva da medijski javni servis (RTS) bude dostupan Bošnjacima

337

Narodni poslanik BDZ Sandžaka Muamer Zukorlić obratio se u Skupštini Srbije povodom izmjene zakona o javnim medijskim servisima. Zukorlić je tom prilikom istakao da bi po definicijji javni servis trebao biti servis svih građana, ali da to trenutno nije. Zukorlić je istakao da Bošnjaci u Srbiji nemaju priliku da osjete da je medijski javni servis RTS i njihov servis, napominjući da Bošnjaci na javnom servisu nemaju emisije na svojem maternjem jeziku, niti imaju priliku predstaviti svoju kulturu.

„Od izuzetne važnosti, ali i interesa, stabilnosti i mira države i društva bilo to da javni medijski servis zapravo bude prilika gdje bismo se među sobom upoznavali u punoj autentičnosti i originalnosti kako bi padale predrasude i naša međusobna nepoznavanja. Pored mehanizama zaštite države i društva, ključni mehanizam i temelj politike pomirenja jeste zapravo međusobno upoznavanje i kulturna razmjera. Od izuzetne je važnosti da očito natjerani takvim ponašanjem javnog medijskog servisa zakonski preciziramo obavezu da se omogući svim etničkim zajednicama pristup ovom servisu i medijima koji su u okviru njega“, smatra Zukorlić.

Islamska zajednica, kao jedina autentična ustanova koja predstavlja muslimane, navodi Zukorlić, nema priliku biti zastupljena na javnom servisu građana Srbije, RTS-u.

„Islamska zajednica, kao tradicionalna institucija koja predstavlja islam i muslimane nema priliku biti zastupljena na javnom servisu. Doduše, taj servis je dostupan jednoj grupi u Islamskoj zajednici koju, po svaku cijenu želi namjetnuti ostalim muslimanima kao jedinu legalnu i legitimnu, a svi znamo da to nije tako, te da je rezultat toga činjenica da preko 90% muslimana, džamija, imama i ostalih faktora u Islamskoj zajednici nema priliku biti predstavljeno na javnom servisu. Očito postoje neke strukture, ja to zovem ‘paradržavom’. Paradržava je najveća opasnost i za državu i za društvo. To su one strukture, vrlo često u administracijama organa i ustanova, koje imaju svoje nalogodavce, svoje mentore koji se, obično, izborima ne mijenjaju već ostaju, ali vrlo često imaju jači utjecaj i od samih ministara, njihovih pomoćnika i ostalih državnih struktura“, zaključuje Zukorlić.

Zukorlić je na kraju svog izlaganja pozvao sve nadležne da se omogući pogodno tlo, kako kaže, onima koji su ranije bili zapostavljani, da se mogu osjećati jednakopravnim građanima, te da i kao individue i kao kolektiviteti budu u prilici da učestvuju u razvoju društva i same države.

Previous articleFEHRATOVIĆ UPUTIO VUČIĆU OTVORENO PISMO POVODOM PRISLUŠKIVANJA I SNIMANJA RAZGOVORA
Next articleTandir: Po prvi put budžet u Prijepolju dobro izbalansiran