FEHRATOVIĆ UPUTIO VUČIĆU OTVORENO PISMO POVODOM PRISLUŠKIVANJA I SNIMANJA RAZGOVORA

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

jahja-fehratovic

Republika Srbija

Vlada Republike Srbije

za: Predsjednika Vlade gospodina Aleksandra Vučića

 

OTVORENO PISMO POVODOM PRISLUŠKIVANJA I SNIMANJA RAZGOVORA GRAĐANA SRBIJE, PUBLIKOVANJA I MONTIRANJA NEDOZVOLJENO SNIMLJENOG MATERIJALA, TARGETIRANJA NARODNOG POSLANIKA I IZAZIVANJA OPĆE OPASNOSTI OD STRANE POTPREDSJEDNIKA VLADE I MINISTRA RASIMA LJAJIĆA

 

Uvaženi predsjedniče Vlade gospodine Aleksandre Vučiću, obraćam Vam se u svojstvu  narodnog poslanika u Skupštini Republike Srbije koji je prethodnih dana izložen nezapamćenom linču, pokušaju diskreditacije i moralne objede i čija je bezbjednost ugrožena od strane visokog Vladinog funkcionera i niza njegovih saradnika sa nižih instanci vlasti.

Riječ je o tome da je potpredsjednik Vlade i ministar zadužen za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić neovlašteno i protivzakonito prisluškivao moje razgovore u prethodnom periodu, iste montirao i više dana emitirao na svojoj televiziji vršeći pritom niz krivičnih djela, od kojih ću spomenuti samo najkrupnija:

  • Neovlašteno prisluškivanje građana Srbije. Potpredsjednik Vlade i ministar zadužen za telekomunikacije Rasim Ljajić zloupotrebljava poziciju u izvršnoj vlasti kako bi se, uz niz krivičnih djela, obračunao sa političkim protivnicima. U te svrhe, prisluškuje i snima razgovore protivnika i drugih građana Srbije.
  • Publikovanje materijala snimljenog na nezakonit način. Potpredsjednik Vlade i ministar zadužen za telekomunikacije Rasim Ljajić na televiziji koju je privatizirao na neregularan način (Regionalna Televizija Novi Pazar) emitira materijal koji je snimljen činjenjem krivičnog djela nezakonitog i nedozvoljenog prisluškivanja građana, što je i priznao rekavši: „Mi smo ih obelodanili (…)” – objavljeno u Dnevnim novinama “Politika” 17.12.2016. godine –  čime je potvrdio da je nalogodavac ovog krivičnog djela.
  • Montiranje nedozvoljeno snimljenog materijala u cilju diskreditacije narodnog poslanika i političkih protivnika. Potpredsjednik Vlade i ministar zadužen za telekomunikacije Rasim Ljajić na vlastitoj televiziji (RTV NP) kojoj nezakonito iz budžeta Grada Novog Pazara isplaćuje mjesečne iznose od 40.000 eura pet dana uzastopno (14.12.2016-18.12.2016. godine) u udarnim informativnim emisijama i njihovim reprizama, kao i na portalu ove televizije (rtvnp.rs), emitira montirani materijal prisluškivanih razgovora narodnog poslanika, pri čemu diskreditira ne samo ovog narodnog poslanika već i predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, nekadašnjeg ministra u Vladi Republike Srbije i sadašnjeg narodnog poslanika Milutina Mrkonjića i niz drugih osoba iz političkog, sportskog i javnog života države Srbije. Iz materijala se jasno vidi da su rečenice istrgavane iz konteksta, premještan im je redoslijed, sječeni su detalji i montirani dijelovi nezakonito prisluškivanog i snimljenog razgovora s ciljem moralne diskreditacije učesnika u razgovoru.
  • Huškanje na linč i targetiranje kao javne mete narodnog poslanika i političkog protivnika. U kontinuitetu pet dana potpredsjednik Vlade i ministar zadužen za telekomunikacije Rasim Ljajić na svojoj televiziji naslovima i komentarima u udarnoj informativnoj emisiji huškao je javnost protiv narodnog poslanika i političkog protivnika, targetirajući istog kao javnu metu svojih ostrašćenih stranačkih aktivista i pripadnika kriminalnog miljea koji se spominju u nezakonito prisluškivanim razgovorima.
  • Ugrožavanje bezbjednosti narodnog poslanika i političkog protivnika. Svim ovim radnjama potpredsjednik Vlade i ministar zadužen za telekomunikacije Rasim Ljajić direktno je ugrozio bezbjednost narodnog poslanika, njegove porodice i najbližih saradnika.

Uvaženi predsjedniče Vlade, u svojstvu narodnog poslanika čija su ličnost i djelo predmet ovih i drugih krivičnih djela počinjenih od strane potpredsjednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, želim Vas upoznati s još nekoliko detalja bitnih za cijeli slučaj.

Uz akademsku karijeru, dugi niz godina bavio sam se istraživačkim i analitičkim novinarstvom, u okviru kojeg sam bio osnivač i urednik nekoliko printanih nedjeljnika koji su otvoreno pisali protiv korupcije i svih oblika kriminala. Kao urednik časopisa „Glas Sandžaka“ 2006. godine bio sam izložen prijetnji ubistvom od strane lica čiji identitet ni danas nije utvrđen a koje, prema osnovama sumnje, pripadaju političko-kriminalnom miljeu iz Sandžaka. Te ozbiljne prijetnje uredno su osudila udruženja novinara UNS i NUNS, kao i evropska udruženja za zaštitu novinara South-East Europe Media Organisation (SEEMO) i International Press Institute (IPI). Taj slučaj tertiran je i u Rezoluciji 1535 Parlamentarne skupštine Evropske Unije Threats to the lives and freedom of expression of journalists/O zaštiti života i slobode izražavanja novinara iz 2007. godine koja je ratificirana u nacionalnim parlamentima svih članica Evropske Unije i mnogih drugih zemalja svijeta. U prvom članu ove rezolucije, među više novinara kojima je život ugrožen, našlo se i moje ime. Na žalost, neki od spomenutih su doživjeli sudbinu da budu likvidirani zbog ustrajnosti u obavljanju svog posla i traganju za istinom.

Hvala Bogu, mene je to mimoišlo, ali me cijeli slučaj nije pokolebao, tako da sam u periodu 2011-2013. godine bio glavni i odgovorni urednik „Revije Sandžak“ čiji je istraživački tim pisao o narkomafiji, fudbalskoj mafiji, građevinskoj mafiji, kao i mnogim drugim organiziranim i pojedinačnim kriminalnim radnjama sandžačkog i srbijanskog podzemlja, s kojima su pojedini političari, na žalost, imali i dan-danas imaju veze. Pojedini od tih slučajeva dobili su sudski epilog, kao u slučaju predsjednika FK “Novi Pazar” Bojana Radovanovića. U tom periodu, doživio sam veliki broj verbalnih i direktnih prijetnji od strane pripadnika kriminalnog podzemlja i političke vlasti SDP(S) potpredsjednika Vlade i ministra Rasima Ljajića. Neke od tih prijetnji su prijavljivane policiji, koja ništa nije poduzimala da ih rasvijetli. Pojedine od afera koje je istraživački tim Revije Sandžaka otkrivao preuzeli su istražni organi Tužilaštva za organizirani kriminal, ali na žalost istraga o njima još uvijek nije završena jer ih je potpredsjednik Vlade i ministar Rasim Ljajić blokirao.

U tom periodu, kao i u periodu za vrijeme parlamentarnih izbora 2014. i 2016. godine ja, kao i svi ostali politički protivnici potpredsjednika Vlade Rasima Ljajića, bili smo izloženi svakodnevnom nezakonitom praćenju, prisluškivanju i snimanju od strane Rasima Ljajića koji je za te svrhe zloupotrebljavao poziciju u Vladi i minstarski resor kojim raspolaže, ali i, prema našim saznanjima, koristio usluge iznajmljivanja prislušnih uređaja nekih državnih bezbjednosnih službi, naročito se u tom smislu spominju dijelovi tih službi stacionirani u užoj Srbiji i Šumadiji.

Poštovani predsjedniče Vlade, od Vas kao najodogovrnije osobe u državi – predsjednika Vlade i koordinatora Službi bezbjednosti Republike Srbije – očekujem da izdate nalog da se ispitaju svi navodi iz ovog pisma, da se u skladu sa istim pozove na odgovornost potpredsjednik Vlade i ministar za telekomunikacije Rasim Ljajić koji nezakonito i zloupotrebljavajući resorna zaduženja špijunira građane Srbije. Također, očekujem da izdate nalog da se pokrenu postupci odgovornosti Rasima Ljajića i za sva druga navedena krivična djela iz ovog pisma, te da istog zbog svega što je učinio smijenite sa pozicije potpredsjednika Vlade Republike Srbije i ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije.

Uvaženi predsjedniče Vlade, vrlo bi važno bilo da izdate nalog da se pred Tužilaštvom za organizirani kriminal odblokiraju istrage i postupci o narkomafiji, fudbalskoj mafiji, građevinskoj mafiji i drugim radnjama organiziranih kriminlanih grupa iz Novog Pazara i Sandžaka, a koje su povezane sa određenim političkim strukturama iz ovog regiona.

Molim Vas da iskoristite ovlasti i, zbog izazivanja opće opasnosti, emitiranja nezakonitih materijala, montiranja neovlašteno dobijenog materijala, huškanja i targetiranja građana Srbije i mene kao narodnog poslanika, izdate nalog nadležnim državnim organima da oduzmu dozvolu za emitiranje RTV “Novi Pazar” koja je prekršila sve moguće kodekse i novinarske norme.

Želim Vas obavijestiti da, ukoliko se meni ili mojoj porodici dogodi nešto zlo, pa i ono najgore, direktni krivac za to jeste aktuelni potpredsjednik Vlade i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić i njegovi partijski i kriminalni saradnici. Krivične prijave protiv dotičnog i drugih odgovornih za niz krivičnih djela koja sam gore spomenuo već sam podnio i zadovoljenje ću tražiti pred nadležnim sudskim instancama od kojih očekujem brzu i nepristrasnu reakciju.

Nakon svega, postaje izlišno da čovjek sa ovakvim pedigreom i nizom krivičnih djela ostane i dalje na poziciji potpredsjednika i ministra u Vladi Srbije, i ja kao narodni poslanik očekujem od  predsjednika Vlade da sprovede proceduru smjene Rasima Ljajića u cilju odbrane časti, dostojanstva i digniteta države i Vlade Republike Srbije.

 

S poštovanjem,

Narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije

  1. Jahja Fehratović

 

dostavljeno:

  1. Predsjedniku Vlade Republike Srbije Aleksandru Vučiću
  2. Kabinetu predsjednika Republike Srbije Tomsilava Nikolića
  3. Narodna skupština Republike Srbije
  4. Medijima
- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img