Home Rubrike Vijesti UPRILIČENA HAFISKA DOVA ZA AMELU ALIČKOVIĆ

UPRILIČENA HAFISKA DOVA ZA AMELU ALIČKOVIĆ

269

U Altun alem džamiji nakon podne namaza upriličena je hafiska dova Ameli Aličković iz Novog Pazara, koja je tom pirlikom proučila zadnje kur’anske ajete, čime je okončala svoje preslušavanje pred Komsijom za hifz Mešihata IZ-e u Srbiji. Hfz Irfan ef. Malić ističe da je ponosan što mu je pripala čast da bude muhafiz mladoj Ameli Aličković, koja je, kako navodi, prve harfove naučila u ovoj džamiji.

„Amela je učila Kur’an i Kerim nešto više od dvije godine, a ja sam imao veliku čast biti njen mentor i čuti svih 600 stranica naše hafize. Neka je mubarek olsun njoj i njenoj porodici, Školi Kur’ana i cijeloj zajednici. Nadam se da će ova vijest odjeknuti na našim medijima, jer vijest kao što je ova zaslužuje da se o njoj priča“, navodi muhafiz Irfan ef. Malić.

Diplomu o završenom hifzu mladoj hafizi uručio je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, koji se nakon toga i obratio prisutnima, između ostalog, rekavši da je Amela prva hafiza koja je pred komisijom Mešihata potvrdila svoj hifz i da još nekoliko kandidata, izdanaka Škole Kur’ana, čeka zakazivanje termina za dobijanje statusa čuvara Allahove riječi.

„Sretna je porodica koja ima u svojoj kući hafiza. Pošto Pejgamber kaže da su elita umeta hafizi, čuvari Kur’ana, a u hadisu takošer stoji da na Sudnjem danu roditelji hafize će imati tadž na glavi koji će daleko sijati. Kad je takva deredža za roditelje, kakva je onda deredža za one koji Kur’an nauče i u srcu nose“, ističe muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Novčanu hediju hafizi Ameli uručio je dr. Džemal Muslih, predstavnik Svjetske organizacije za hifz iz Džede u Sarajevu. On je dodao da se raduje ovakvim prigodama, te da će saradnja između Mešihata IZ-e u Srbiji i ove organizacije u budućnosti biti još veća.

„Naša praksa je da svakom novom hafizu uručimo neku hediju, tako smo i ovoga puta postupili. U budućnosti ćemo, ako Bog da, svakoj narednoj hafiskoj dovi na području Sandžaka prisustvovati i nove hafize nagraditi. Zahvalan sam Mešihatu na čelu sa muftijom dr. Dudićem i u budućnosti ćemo još uvećati našu saradnju“, rekao je Džemal Muslih.

Za hafizu Amelu ovo je najljepši dan u životu. Ponos svojih roditelja i generacije iskoristila je priliku da se zahvali svima koji su joj bili podrška.

„Prije svega zahvaljujem Allahu dž.š. što mi je omogućio da dana svi skupa obilježimo ovaj čin. Veliku zahvalu dugujem svojim roditeljima koji su bili velika podrška i uvijek uz mene, također svom muhaffizu, Islamskoj zajednici i Školi Kur’ana Časnog koji su uvijek tu i koji omogućavaju da iz godine u godinu imamo sve više hafiza Kur’ana“, navodi mlada hafiza Amela Aličković.

Hafisku dovu proučio je hfz Irfan ef. Malić, a osim njega Komisiju za hifz činili su njen predsjednik hfz. Abdurrahman ef. Kujević i hfz. dr. Almir ef. Pramenković. Hafiskoj dovi prisustvovao je i dekan Fakulteta za islamske studije dr. Enver ef. Gicić, kao i glavni imami Medžlisa IZ-e Novi Pazar, Tutin i Priboj.

 

 

 

Previous articlePlojović: Sva imovina IZ vodi se na IZ
Next articleMajke iz Rožaja sutra protestuju