Home Rubrike Vijesti Radnici preduzeća “Razivtak” traže da im se isplate zarade

Radnici preduzeća “Razivtak” traže da im se isplate zarade

520

Sva imovina građevinskog preduzeća “Razvitak” iz Novog Pazara, prodata je za 122.926.165 dinara (oko milion evra), kompaniji “Eki teks” iz ovog grada.Kompanija “Eki teks” osnovana je krajem 2011. godine u Novom Pazaru i bavi se trgovinom na veliko tekstilom. Njen vlasnik je Enver Biševac, a prema podacima Agencije za privredne registre ima četiri zaposlena.

 

“Razvitak” koji je u stečaju od 2012. godine, prodat je 3. oktobra. Stečajni upravnik “Razvitka” Branko Mijanac rekao je da su prodajnu dokumentaciju otkupila četiri zainteresovana kupca, medju kojima i Grad Novi Pazar, ali da je depozit od 49,1 milion dinara uplatila samo kompanija “Eki teks”.

Iako preduzeće vrijedi mnogo više od cijene po kojoj je otkupljeno, bivši radnici ističu da je mnogo veći problem što ostaju uskraćeni za više od pola zaostalih zarada.

„Tražimo da se to isplati u cjelosti kao radnici ovog preduzeća ne bi bili uskraćeni za više od 50 posto od ukupnih zarada.“ naglašava radnik ovog preduzeća Faik Mavrić

Gradjevinsko preduzeće “Razvitak” bilo je u stečaju od maja 2012. godine, a priznata potraživanja poverioca su nešto veća od 165 miliona dinara.

Iako je sud donio presudu da se radnicima isplati puni iznos,  trenutni vlasnik nudi isplatu od, kako su naveli, 47 posto.

„Preduzeće vrijedi mnogo više, otkupljeno je za milion eura a vrijedi više miliona. Nama se nudi isplata od 47 posto, a mi tražimo da nam se isplati po odluci suda. Radnici su u teškoj situaciji i ovim ptem apelujem na nadležne da reaguju kako bi nam pomogli da naplatimo svoje zarade“ kaže predsjednik nezavisnog sindikata preduzeća „Razvitak“.

Ukoliko se ne isplate zaostale zarade, iz nezavisnog sindikata ovog preduzeća kažu da će se obratiti Višem sudu u Beogradu ili međunarodnim institucijama kako bi ostavrili svoja prava i naplatili svoje zarade.

Na VI redovnoj skupštini grada Novog Pazara odbornik BDZ Sandžaka Admir mUratović ukazao je na postojeći problem radnikia Razvitka i zatražio od nadležnih da pronađu riješenje.

„Nešto što vrijedi 4 miliona prodato je za 1 milion, a radnicima se ne isplaćuju zaostale zarede. Postavljam pitanje da li skupština može da riješi ovaj problem i da se izborimo za prava ljudi koji su svoj životni vijek proveli radeći na tim mjestima  i to treba biti briga nadlježnih.“ naglasio je dr. Muratović

Kupovinom “Razvitka”, “Eki teks” postao je vlasnik 11 objekata u krugu kompanije u Novom Pazaru, medju kojima su Upravna zgrada od 538 kvadrata, proizvodna hala od 384 kvadrata, dva magacina ukupne površine preko 950 kvadrata, radionice od preko 600 kvadrata, benzinska pumpa, baraka i hala za sastanke.

Ista  firma novi je vlasnik i 15 lokala u kompleksu “Jezero”, devet kioska u centru grada, ali i više od četiri hektara gradjevinskog zemljišta u Novom Pazaru i Tutinu.

Previous articlePUNI KAPACITETI CENTRA ZA AZIL U TUTINU
Next articleNa Skupštini izglasane odluke koje su u suprotnosti sa zakonom