Home Rubrike Vijesti PUNI KAPACITETI CENTRA ZA AZIL U TUTINU

PUNI KAPACITETI CENTRA ZA AZIL U TUTINU

297
0

U Centru za azil u Tutinu trenutno 136 osoba, od kojih četrdeset i sedmoro djece. Bitna stavka jer je, kažu, Centra postao i dječiji vrtić. Među njima i dvije tek rođene bebe. Raduje i to što su žitelji Tutina posebno osjetljivi na ovu populaciju, mada brinu i za sve ostale. Od prošle sedmice Centra za azil u Tutinu bogatiji za dvije bebe- dječaka i djevojčicu. Majke iz Afganistana porodile se u bolnici u Pazaru.

-Posebno brinemo o njima. Odvodimo ih svako jutro u Dom zdravlja u Tutinu, a i zdravstveno osoblje dolazi kod nas, kaže Sead Reč, koordinator Centra za smještaj azilanata u Tutinu

Istovremeno, obitelji beba  čekaju na odluku Mađara pa da nastave dalje prema Francuskoj. Zadovoljni su, poručuju jer im je ovo samo prolazna stanica iako u maloj sobi živi njih osmoro.

Zatičemo i one koji idalje tapkaju u mjestu, jer njihovih imena još nema na spiskovima za prelazak koje šalju Mađari. Jedna od njih i obitelj iz Afganistana, s troje djece. Nadaju se da će se njihova imena pojaviti iza Božića i Nove Godine. Za to vrijeme djeca uče i srpski jezik.

Na vratima Centra, kako bi spriječili zloupotrebe, nema spiskova s imenima onih kojima Mađarska odobri prolaz kroz svoju granicu

Koordinator Reč pojašnjava da ako  neka porodica dobije svoje mjesto za prelazak granice, dok dođe do Subotice pojavi se istovremeno još nekoliko njih.

-Javno izlaganje spiskova dovodi do zloupotrebe pa je na nivou Komesarijata odlučeno da se tim porodicama pojedinačno javi gdje treba da idu, kaže.

U Centru trenutno četiri osobe iz Sirije, ostali pretežno iz Iraka, Afganistana, Kube, a među njima i mnogo ekonomskih migranata.  Da im nije, između ostalog, ni hladno govore kažu računi za struju veći od 200 hiljada dinara. Ne mogu im, ističu, zamijeniti dom ali im mogu učiniti život lakšim i ugodnijim.

Previous articleU organizaciji Internacionalnog univerziteta održano „Veče romantizma“
Next articleRadnici preduzeća “Razivtak” traže da im se isplate zarade