SDA Sandžaka i SDP potpisale Deklaraciju o strateškoj saradnji

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

sda-i-sdp-sporazum-ugljanin-hasanovic-ljajic

Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina i Sandžačka demokratska partija, čiji je osnivač ministar Rasim Ljajić, potpisale su danas u Novom Pazaru Deklaraciju o strateškom partnerstvu, koji za cilj ima političku i društvena stabilnost Sandžaka.

U preambuli ovog dokumenta, koji su potpisali predsjednici SDA Sandžaka i SDP-a, Ugljanin i Nihad Hasanović, stoji da su dvije stranke čvrsto opredeljene za demokratiju, evropske i evroatlantske integracije Srbije i izgradnju Srbije kao regionalizovane i decentralizovane države, zasnovane na temeljima vladavine prava, pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom.

Deklaracija o strateškoj saradnji SDA Sandžaka i SDP-a podrazumijeva da će potpisnice uspostaviti užu saradnju i na nivou republičke vlasti, ali i obavezu da lokalne samouprave u Sandžaku, u kojima učestvuju u vlasti, budžetima predvide adekvatna sredstva za finansiranje redovnog rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u skladu sa zahtjevom tog vijeća, te da ista redovno uplaćuju.

U daljem tekstu deklaracije se navodi da će potpisnice omogućiti obostrano učešće u vlasti u sandžačkim opštinama pravljenjem novih koalicija ili proširivanjem postojećih.

Navodi se i da će SDA Sandžaka i SDP afirmisati i podržavati jedinstvo i autonomiju Islamske zajednice čiji velikodostojnici i predstavnici neće učestvovati u političkom životu, političkim kampanjama niti će se svrstavati uz bilo koju političku stranku.

SANA

sda-i-sdp-sporazum-ugljanin-hasanovic sda-i-sdp-sporazum-hasanovic sda-i-sdp-sporazum-ugljanin  sda-i-sdp-sporazum-1

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img