Home Rubrike Vijesti Zasijeda skupština Novog Pazara – Vladajuća većina izbjegava raspravu o gorućim problemima...

Zasijeda skupština Novog Pazara – Vladajuća većina izbjegava raspravu o gorućim problemima u gradu

294

1

Danas zasijeda Skupština Novog Pazara na kojoj odbornici razmatraju izmjenu ovogodišnjeg i budžet za iduću godinu.

Na samom početku za primjedbe povodom zapisnika javili se dr. Jahja Fehratović, dr. Admir Miratović i prof. Edin Zećirović.

Dr.Fehratović izrazio negodovanje povodom zapisnika koji je danas dobijen na srpskom jeziku uz zahtjev da mu se zapisnik dostavi na bosanskom jeziku. Druga stavka primjedbe je ta da prijedloge koje su uputili odbornici BDZ Sandžaka nisu precizirani onako kako su rekli, već dolazi do izmijene i drugih navoda. Dr.Muratović kazao da nije ispravno da se u zapisniku mijenjaju riječi, te da dolazi do iskrivljene slike onoga sto su odbornici kazali. Edin Zećirović istakao da je došlo do kršenja Statuta rada Skupštine, kaže, da iako predsjednik Skupštine ima pravo donijeti zaključak on zakonski ne može precizirati ono sto su odbornici dali na usvajanje. Zećirović je predložio formiranje komisije za legalizaciju divlje gradnjea ali je valdajuća većina sve primjedbe odbacila.

Odbornici su i na ovoj sjednici skupštine dali brojne prijedloge za dopunu Dnevnog reda. Odbornik BDZ Sandžakaprof.dr. Mustafa Fetić prijedložio da Skupština osuda napada gradonačelnika Nihata Biševca na Islamsku zajednicu koji je učinio putem intervjua u dnevnom listu Politika. Dr. Fetić je istakao da nije uredu da se napada Islamska zajednica koja je jedina legitimna u Srbiji, te dodao da na prošloj sjednici ali i u intervju reče da je Islamska zajednica zapravo politička stranka Muamera Zukorlića, što nije tačno, kaže Fetić.

Odbornica Radončić u ime SDA Sandžaka traži nižu stopu cijena za poljoprivredna zemljišta. Odbornik SDA Sandžaka Nafilj Sejdović tražio dopunu tačke o bezbjednosti grada Novog Pazara koja bi za cilj imala podići bezbjednost grada Novog Pazara te zaštitu prava Bošnjaka.

Sead Redžović ispred BDZ Sandžaka tražio poboljšanje komunalnih uslova u naselju Rajčinović banje. Odbornika Edin Zećirović dao prijedlog usvajanje novog plana kapitalnih projekata. Odbornik dr. Admir Muratović pokrenuo pitanje kanalizacione mreže za naselje iznad Petrove crkve, ukazujuću na loše stanje i probleme mještana tog dijela grada. Dr. Muratović zatražio osuda politikanskog djelovanja zaštitnika građana, Saše Jankovića povodom zloupotrebe finansiranja medija u Novom Pazaru, te raspravu o okolnostima po kojima je izvršena privatizacija Regionalne televizije.

Šef odborniče grupe BDZ Sandžaka prof.dr. Jahja Fehratović predložio šet tačaka za dopinu Dnevnog reda i to: ko je nalogodvac ubistvo u pokušaju Dika Dolovca a koje je izvšio Iksan Zejnelović, utvrđivanje psihičkog stanja Kasima Zoranića i da li može prisustvovati sjednici, namještanje fudbalskih utakmica FK Novi Pazar, rasprava šta je sa obdaništem “Abu Dabi” i zašto još uvijek ne radi. Dr. Fehratović i na ovoj sjednici zatražio zabranu kockarnica i lokala u kojima se vrše kriminalne radnje u okolinama škola i vjerskih institucija, te raspravu o organiziranom kriminalu u Novom Pazaru.

Svi prijedlozi opozicionih odbornika su odbačeni.

Izvor: SANA – Dž.Dž.

Previous articleU Bošnjačkim džematima u dijaspori veliki broj prihvatanja Islama od strane domaćeg stanovništva
Next articleUsvojena Odluka o rebalansu budžeta za 2016. godinu