HOĆI LI PROBLEMATIČNI ĐACI IĆI U POPRAVNI DOM?

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Krajnja disciplinska mera prema novom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja za problematične učenike biće slanje u popravni dom.Cilj je da se u školama iskoreni nasilničko ponašanje. Direktor O.Š. Bratstvo kaže da učenici sa nasilničkim ponašanjem trebaju snositi odgovarajuće posledice, ali je slanje u popravni dom teško ostvarljivo.

„Takvih situacija je uvek bilo, ali mislim da je mnogo bolje riješenje  da se u školama uvede više stručnih saradnika koji će se baviti tom problematikom. Kod nas u Novom Pazaru je veliki broj ucenika i mnogo više na trebaju stručni saradnici nego popravnih domova i novčanih kazni.“ ističe Dejan Kulundžić

Prema najavama ministra prosvete Mladena Šarčevića, ubuduće se napad na profesore neće tretirati kao običan prekršaj – već kao napad na službeni lice.

O.Š. Bratstvo je jedna od dvije škole iz NP koja je prošla obuku „Škola bez nasilja“ u trajanju od dvije godine, tako da  tim za borbu protiv nasilja u školi konstantno radi u suzbijanju ovog problema, što ističe direktor kod njih ne postoji.

„Mi nemamo takvih problema, mada svugde postoje neki sitni problemi koji brzo riješi razredne starešine u saradnji sa timom za borbu protiv nasilja. Naša praksa je ne čekati da se nešto dogodi pa onda reagovati već i pre toga razgovaramo sa decom i održavamo razna predavanja i aktivnosti kako bi učenike što više informisali a time i sprečili pojavu nasilja bilo koje vrste“ kaže direktor.

Osim što će najnedisciplinovaniji učenici biti kažnjeni slanjem u popravni dom, kazne za problematično ponašanje đaka važiće i za roditelje koji će biti novčano kažneni za neprimereno ponašanje i veliki broj izostanaka njihove dece.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img