Home Rubrike Vijesti ZUKORLIĆ: NASILJE OSLIKAVA KRIZU LJUDSKOSTI

ZUKORLIĆ: NASILJE OSLIKAVA KRIZU LJUDSKOSTI

271

zukorlic-tanjug-rade-prelic-12-2016

Gostujući u emisiji “Pravac” na Pink 3 televiziji, narodni poslanik i predsjednik Odbora za obrazovanje i nauku Muamer Zukorlić komentarisao je pojam nasilja koji je u posljednje vrijeme sve učestaliji, pogotovu kod mlađih generacija i unutar porodice. Lider Bošnjačke demokratske zajednice je, u vezi sa smrću beskućnika u Novom Sadu, kojeg je spalio dvanaestogodišnji dječak, istakao da se nasilje u posljednje vrijeme dešava van svih granica okarakterišući to kao svojevrsnu krizu ljudskosti.

„Ovo što viđamo u posljednje vrijeme, naglašeno, veoma intenzivno i mimo svih mogućih običaja unutarporodična nasilja i evo slučajeve kakav je ovaj, kakav jednostavno ne može da se zamisli. Definitivno je to kriza ljudskosti. Djeca su slika odraslih. To su primjeri koji potvršuju odgojni fijasko kod porodice i društva. Dakle, oni su slika i prilika onoga što su odrasli i u kulturnom, i u moralnom, kao i u estetskom i svakom drugom smislu“, navodi Zukorlić.

Osvrćući se na ideju pomirenja koja je osnovni motiv njegove politike, narodni poslanik Zukorlić navodi da su za takvu vrstu politike potrebni, kako kaže, muški i čvrsti stavovi.

„Ideja pomirenja je nešto na čemu treba da se utemelji jedan dugoročni mir i stabilnost na Balkanu. Zašto bi mi bili gori od Francuza i od Njemaca? Evropska unija je bazirana na principu pomirenja. U ovoj ideji su potrebni muški stavovi, odlučni stavovi, gdje moramo prošlost samo uzeti kao pouku za budućnost, a nipošto u mjeri formulisanja naših stavova“, završava Zukorlić.

Previous articleZUKORLIĆ: Ljajić prisluškuje ljude i namješta konkurse
Next articlePrivode se kraju grubi radovi na izgradnja Islamskog centra u Baću