Home Rubrike Vijesti ZUKORLIĆ: Ljajić prisluškuje ljude i namješta konkurse

ZUKORLIĆ: Ljajić prisluškuje ljude i namješta konkurse

335

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Marko Todorović

Narodni poslanik i predsjednik skupštinskog Odbora za obrazovanje i nauku Muamer Zukorlić održao je press konferenciju za novinare u Skupštini Srbije, gdje je u prvom dijelu komentarisao neregularnosti samog konkursa oko dodjele sredstava medijima na nivou grada Novog Pazara. Naime, kancelarija zaštitnika građana Saše Jankovića oglasila se povodom pritužbi na finansiranje medija iz gradskog budžeta u Novom Pazaru saopštenjem u kojem navodi da nije bilo zloupotreba. Ovoj instituciji žalbu je uputilo preduzeće „Ekran“, u čijem je vlasništvu Sandžak televizija. 
„Dakle, želim da izrazim negodovanje, neslaganje i osudu jedne ovakve odluke. Zaštitnik građana uopšte nije imao osjećaja za argumente koji su iznijeti u toj žalbi, a radi se o tome da je konkurs koji je raspisan na portalu Gradske uprave bio skoro skriven, tehnički blokiran pristup tom fajlu, tako da su oni nepoželjni kandidati na taj način bili diskvalifikovani. Sama činjenica da su članovi konzorcijuma najbliži saradnici Rasima Ljajića, prije svega i aktuelni gradonačelnik Novoga Pazara je dovoljan pokazatelj da se radi o najflagrantnijem sukobu interesa, da je zapravo gradonačelnik Novog pazara potpisivao odluke o dodjeli sredstava iz budžeta samome sebi. Tako da je ovo još jedan pokazatelj da zaštitnik građana ne odlučuje po zakonu, po principu zaštite i jednakopravnosti svih građana, gdje imamo da je televizija bliska vlastima u Novom Pazaru dobila budžetska sredstva, opoziciona Sandžak televizija nije uopće bila u prilici da konkuriše, zato je zaista ovakva odluka nešto što je za osudu i za potpuno odbacivanje“, ističe Zukorlić.

Zukorlić se osvrnuo i na način, kako ističe, direktne zloupotrebe pozicije ministra za telekomunikacije Rasima Ljajića, koji, kako navodi, prisluškuje neistomišljenike i njihove razgovore, kako bi ih kasnije koristio za političke obračune preko svoje televizije. U najmanju ruku, dodaje Zukorlić, radi se o kršenju zakona i klasičnoj zloupotrebi.

„Zamislite sada, imate ministra za telekomunikacije koji svoju poziciju ministra koristi za prisluškivanje građana, a onda te snimke daje svojoj televiziji da montiraju razne materijale koji se koriste u svrhe političkog obračuna. Žrtva takvog obračuna bio je i kolega narodni poslanik dr. Jahja Fehratović. Dakle, imamo novu praksu koja nije primjerena i koja nije bila svojstvena televizijama, odnosno medijima koji iole drže do svog nivoa. Ja ovom prilikom tražim od premijera Vučića i od ostalih nadležnih organa, prije svega tužilaštva, da u skladu sa svojim ovlastima pokrenu pitanje odgovornosti i RTV Novi Pazar sa jedne strane, ali isto tako i ministra za telekomunikacije Rasima Ljajića sa druge strane zbog zloupotrebe svoga položaja i prisluškivanja građana“, završava Zukorlić.
Odgovarajući na pitanja novinara, Zukorlić je rekao da nije na njemu da utvrđuje da li su ti snimci autentični, već da je, u najboljem slučaju, reč o nezakonitom prisluškivanju.

Previous articleU Sarajevu promovirana Buharijina zbirka hadisa
Next articleZUKORLIĆ: NASILJE OSLIKAVA KRIZU LJUDSKOSTI