Home Rubrike Vijesti Muftija Dudić održao hutbu u “Hajrudin” džamiji na Paricama

Muftija Dudić održao hutbu u “Hajrudin” džamiji na Paricama

389

Muftija Dudić je hutbi istakao da je u vremenu u kom se nalazimo znanje i tumačenje o vjeri dostupno na klik, kako nama tako i našoj djeci, ali se uvijek trebamo zapitati od koga uzimamo znanje i da li je ispravno.

„Kad čovjek želi naučiti nešto što mu je važno za život, zato nam je bitno da u vremenu informatičke revolucije postavimo sebi pitanje: Od koga učimo našu prelijepu vjeru?“ Dodaje, čovjek je trodimenziono bće od tijela, razuma i duše, tako da sva tri dijela treba hraniti, a duša se hrani namazom, pokornošću Allahu dž.š. i ibadetima.

„Ne postoji mjesto na kom se duša može nahraniti i napojiti osim na onom izvoru odakle je duša sama došla. Mi imamo instituciju koja se zove Islamska zajednica i emanet joj je da brine o čistoći naše duševne hrane i da ne konzumiramo ono što nas kao zajednicu može uništiti.“ naglašava muftija.

Danas je veoma bitno biti oprezan ko nam tumači vjeru, kako ne bismo svoju djecu slali neprovjerenom učitelju. Pojedini tumači vjere kazuju stvari koje se na ovim prostorima ne mogu živjeti, ali i bez istih mi možemo biti izvanredni i predani muslimani, kao i naši preci, kaže ef. Dudić

„Živimo u vrlo teškim vremenima gdje postoji mnogo iskušenja. U ovim mubarek danima na nama je da razmislimo o svom odnosu prema svom Stvoritelju. Allahov Pejgamber kaže: „Musliman je muslimanu brat, ne čini mu nasilje niti ga hoće izdati.“ Različite vrste nasilja danas postoje, ali irazličite NVO koje se bore protiv nasilja, što nama nije potrebno, potrebno nam je da primenimo Kur’an i sunnet našeg Pejgambera s.a.v.s.” kaže ef. Dudić.

U svom predavanju spomenuo je situaciju u kojoj se nalaze muslimani Sirije koja se prije više od dvije decenije dogodila u BiH i apelovao na ostale muslimane da upućuju dove za njih, ali da ih se sete i kroz sadake koje budu davali u nadi da će im to Uzvišeni Allah dž.š. ukabuliti.

Previous articlePrivode se kraju grubi radovi na izgradnja Islamskog centra u Baću
Next articleTandir i Omerović posjetili emirat Abu Dabi