Home Rubrike Vijesti Zukorlić u Skupštini Srbije pozivao na otvaranje aerodroma u Sandžaku

Zukorlić u Skupštini Srbije pozivao na otvaranje aerodroma u Sandžaku

562

zukorlic

Lider BDZ Sandžaka narodni poslanik Muamer Zukorlić u svom obraćanju ukazao na značaj i važno aerodorma za jednu region.

“Prije svega smatram da bi otvaranje aerodroma u Sandžaku, u Sjenici ili Novom Pazaru bilo od strateškog značaja za taj region ali i za cijelu zemlju. U tom regionu gravitira preko pola miliona ljudi, posebno važna činjenica jeste da sa teritorije Sandžaka imama oko milion i po pripadnika dijaspore. Najviše više u Turskoj a značajan broj i u Zapadnoj Evropi. Taj potencijal zasada nismo imali prilike iskoristiti ni u komunikacijskom ni u razvojnom smislu. Uvjeren sam da bi taj aerodrom bio podsticaj razvoj i privlačenje investicija. Bio koristan svim građanima i Srbima i Bošnjacima toga prostora” kazao je Zukorlić.

On je dodao da kada je sa razgovarao sa investitorima na Istoku, uvjet za njihov dolazak u Sandžak bio postojanje aerodroma. Zukorlić podsjeća na mogućnost konverzija vojnog aerodroma u Sjenici u civilni, ali i daje ideju za izgradnju aerodromom u Novom Pazaru.

“Ne radi se samo o dijelu Sandžaka koji je u Srbiji imamo i južni Sandžak odnosno i sjevernu Crnu Gori i gradove koji gravitiraju na tom prostoru. Mislim da bi važno bilo da Ministarstvo uvrsti ovaj projekat u svoje strateške projekte a svi bismo se uključili da tražimo potencijalne investitore” ističe Zukorlić.

Zukorlić je raspravom o Prijedlogu zakona o stanovanju iskoristio kako bi ukazao na nehumanu gradnju u Novom Pazaru.

“Svjedok sam u sredini u kojoj živim da se grade višespratne zgrade u ulicama koje nemaju kapaciteta da budu ni jednosmjerne, koje nemaju trotoare. Grade se višespratne zgrade bez parkirališta. Investitori plaćaju takse gradskoj upravi da im obezbjede parkiralište, naravno samo se naplate te takse, parkirališta nema. Imamo automobile na trotoaru, pješaci ugroženi. Imamo jedan opšti haos u pogledu nezaštićenosti i samih stanara i prolaznika a posebno djece” kaže Zukorlić.

On ukazuje i na izgradnju višespratnica u blizini  kulturno-historijskih spomenika.

“Evo ovih dana niče zgrada neposredno pored Lejlek džamije, jedne od najstarijih u Novom Pazaru, na svega 10-tak metara od kapije te džamija. Koja je potpuno ugrozila taj objekat. U blizni Gazi Isa-begovog hamama također imamo najavu da će se graditi zgrada” rekao je Zukorlić.

On je kraju svog obraćanja pozvao nadležne da pronađu rešenje kako bi zaštitila humani ambijent za stanova i život.

SANA – R.Z.

Previous articleFehratović – Vlada ovim izmjenama i dopunama otvara vrata i sandžačkim poljoprivrednicima za pristup EU fondovima
Next articleZukorlić Milojčiću iz DS-a: Zašto sahranjujete Đinđića i poslije smrti