Zukorlić pozvao Vladu da poreskim olakšicama pomogne Sandžačkim poljoprivrednicima

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Narodni poslanik Muamer Zukorlić diskutovao je danas u Parlamentu Republike Srbije o Prijedlozima zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi u ruralnom razvoju i subvencijama.
On je predložio da Vlada pokuša iznaći mogućnost stimulacija koje nebi bile eksplicitno finansijske, a ogledaju se u poreskim olakšicama, posebno kada su u pitanju područja visokih nadmorskih visina, gdje su idealni uslovi za stočarstvo, ali otežani infrastrukturni i svaki drugi. Zukorlić je uputio apel Vladi da razmotri ovo pitanje.

Zukorlić je spomenuo slučaj u Sandžaku gdje je preko 800 gazdinstava u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici ostalo bez subvencija i u naredne tri godine su im blokirana gazdinstva, što znači da ne mogu aplicirati ni na jedan konkurs Minstarstva poljoprivrede niti bilo kakav drugi grant, a sve zbog problema što je neka firma iz Raške izdavala fiktivne račune za đubrivo.

Da bi dobila subvencije, gazdinstva moraju da kupe đubrivo i račun o kupnji prilaže u dokumentima za aplikaciju za subvencije. U Ministarsvu su provjerom utvrdili da ima tih fiktivnih računa. Ko god je imao takve račune, odbijen je za subvencije i gazdinstvo mu je blokirano. U Sjenici je za to kriva Služba za savjetovanje u poljoprivredi pri Opštini, gdje rade poljoprivredni inženjeri. Ta služba je gazdinstvima davala takve račune i zato je 450 gazdinstava ostalo bez subvenbcija.

Ta gazdinstva su zakinuta za veliki novac, u projseku između ‎‎15000-20000 eura. Posebno za subvencije za priplodne krave i ovce sjeničko-pešterskog genetskog koda.

Zukorlić je uputito apel Ministarstvu poljoprivrede da odblokiraju ova gazdinstva i da im se omogući da makar u sljedećoj godini apliciraju za subvencije, a da navode o zloupotrebama u opštinama Tutin, Sjenica i Novi Pazar se provjere.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img