Fehratović – Vlada ovim izmjenama i dopunama otvara vrata i sandžačkim poljoprivrednicima za pristup EU fondovima

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednik BDZ Sandžaka i narodni poslanik dr. Jahja Fehratović imao je večeras zapaženo obraćanje o setu zakona o poljoprivredi, kazavši da on ima veliki značaj za region Sandžaka.

„Pešteri ima osnove da postane ozbiljan prozivođač hrane u regiona. Pešterski pašnjaci izuzetno su pogodni za uzgoj stoke. Međutim, propadanjem društvenih kombinata, zastarjela mehanizacija i oskudica u znanju o novim tehnologijama, doveli su do toga da se stočni fond u odnosu na devedesete drastično bude smanjen. Prema procjenama, ostalo je 50 hiljada grla krupne i stotinjak hiljada sitne stoke, a uz minimalna ulaganja moglo bi se uzgajati i tri puta više. Blagi porast je vidljiv, zahvaljujući subvencijama Vlade Srbije.“ – kazao je Fehratović i dodao da se pešterski stočari suočavaju sa problemom plasiranja proizvoda, gdje čuveni sjenički sir bi ponovo mogao, uz janjetinu, postati glavni izvozni adut, da tajna tog sira nije samo u načinu pripreme, već i podneblju i kvalitetu mlijeka, kao i da je posebanan proizvod sa ovog prostota sirovo i sušeno meso izuzetnog kvaliteta.

Fehratović kaže da poljoprivreda na Pešteri treba da se usmjeri ka proizvodima za kojima postoji tražnja, poput sira, pršute, sudžuka, kajmaka, žive stoke i mesa, te vune i sirove kože. Tvrdi da je neophodno je da država uloži u modernizaciju prozovodnje jer dosadašnji način proizvodnje hrane na Pešteri, iako posjeduje neosporan kvalitet, zadovoljava samo lokalne potrebe.

„Ukoliko želimo da proizvodi sa Pešteri imaju uspješan nastup na inostranom tržištu neophodna je proizvodnja po HCCP i HALAL standardima. Uvođenje tih standarda velika je investicija koju treba motivirati. Pored toga, država treba pomoći uvođenje jedinstvene statističke baze o proizvodnji organske hrane, omogućiti lakši kontakt poljoprivrednika sa sertifikacionim tijelima akreditovanim od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije, kao i internacionalnim sertifikacionim tijelima koja kontrolišu organski karakter domaće proizvodnje za inostrane kupce, kao i pomoći proizvođačima i poljopšrivrednim udruženjima da dobiju sertifikat o jedinstvenom geografskom porijeklu proizvoda.“ – nastavlja Fehratović, zaključujući da je neophodno je obezbijediti poticajna sredstva za izgradnju više farmi uzgoja stoke, kao i plasiranje sirovih proizvoda, te njihove obrade i brendiranja, sertificiranja i plasmana prema domaćem i stranom tržištu, u svim sandžačkim gradovima ravnomjerno izgraditi više fabrika za preradu mesa, mliječnih proizvoda, voća i povrća, žita i žitnih proizvoda, koje bi vršile otkup od svih farmera i gdje bi svi farmeri imali zagarantovanog kupca, a uz to sve proizvode patentirati kao zdravu i halal-hranu.

Uz napomenu da je sve ovo nemoguće bez pomoći Vlade Srbije, Minstarstva poljoprivrede i evropskih fondova, te da ovim zakonskim rješenjima otvaramo put ka rješavanju tih problema, Fehratović poručuje da će u danu za glasanje podržati ove Zakone.

(SANA)

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img