Home Rubrike Vijesti Dr. Fehratović nezadovoljan jer među kandidatima za sudije Ustavnog suda nema Bošnjaka

Dr. Fehratović nezadovoljan jer među kandidatima za sudije Ustavnog suda nema Bošnjaka

353

jahja-skupstina

Skupština Srbije počela je danas raspravu o prijedlozima kandidata za sudije Ustavnog suda. Poslanici treba da razmotre Prijedlog kandidata za sudije Ustavnog suda Srbije, koji je podnio predsjednik Republike, kao i Prijedlog za utvrđivanje Liste kandidata za sudije Ustavnog suda koje imenuje predsjednik Republike, a koji je podnijela predsjednica parlamenta Maja Gojković.

Poslanik BDZ Sandžaka dr. Jahja Fehratović je svoje obraćanja usmjereni prema kandidatima Ustavnog suda koji se biraju na devet godina. On je istakao da ovaj pravosudni organ sa izuzetno velikim ovlastima u pogledu očuvanja Ustava i zakona, te u slučajevima odlučivanja po žalbama na odluke državnih organa – jedana je od najvažnijih instanci u kojima građani mogu potražiti prava koja im garantira Ustav ove države. Zato je, kaže dr. Fehratović, izbor sudija ovog suda veoma važan za društvo u cjelini. Dr. Fehratović zamjera to što među kandidatima nema pripadnika bošnjačkog naroda.

“Moja sugestija, doneke, koegizistira sa pitanjima koje su postavili prijašnji govornici kazavši da je velika većina kandidata koncentrirana u Beogradu, zanemarujući ostatak Republike. Ono što je veći problem od toga jeste da su skoro svi kandidati, pripadnici većinskoga naroda, da prijedlog ne odražava sliku realnosti srbijanskog društva, u kome i prema Ustavu, žive i pripadnici drugih naroda, Bošnjaci, Albanci, Mađari, Slovaci, i drugi. Kao poslanik biran većinom glasovima Bošnjaka, obaveza mi je da iskažem nezadovljstvo zbog toga što među predloženim kandidatima nema pripadnika mog naroda. To nije najbolja poruka prema Bošnjacima koji jako često svoja prava potražuju upravo pred ovom instancom, naročito iz oblasti zaštite kolketivnih i individulanih nacionlanih prava.” kaže dr. Fehratović.

On smatra da ako bi među kandidatima bio makar jedan predstavnik bošnjačkog naroda, to bi bio važan pomak i dobar korak u povraćanju povjerenja Bošnjaka u pravosudne organe ove države. Dr. Fehratović ističe je povraćaj povjerenja Bošnjaka u institucije države, važan preduvjet politike pomirenja za koji se zalažu, podsjećajući da se BDZ Sandžaka insistira na ravnomjernoj zastupljenosti Bošnjaka i drugih manjinskih naroda u svim državnim institucijama.

“Takvim prijedlogom, izbio bi se i argument onima koji, i kada imaju i kada nemaju pravo, osuđuju pravosudne organe za pristrasnost i nacionlanu diskriminaciju – kako se danas može čuti od pojedinih predstavnika Bošnjaka koji to čine najčešće sa ciljem vođenja kampanje za predstojeće izbore i isključivo kada nisu dio vladajuće većine. Dakle, riječ je o vrlo delikatnom pitanju, i zato Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka insistira na ravnomjernoj zastupljenosti Bošnjaka i drugih manjinskih naroda u svim državnim institucijama, a posebno sudstvu, tužilaštvu, policiji, vojsci i državnoj upravi.” rekao je dr. Fehratović.

On konstatuje da Bošnjaci nisu zastupljeni u svim institucijama u onoj mjeri u kojoj im to Ustav garantira, dodajući da je siguran da među bošnjačkim narodom, kao i među ostalim manjinskim narodima, ima kandidata koji posao sudija mogu obavljati odgovorno i uspješno. Dr. Fehratović istkao da kada već nema Bošnjaka među kandidatima vjeruje da će novopazarac g. Filimonović  imati sluha za potrebe svojih sugrađana bošnjačke nacionalinosti.

“Sa druge strane, za sudiju Ustavnog suda predložen je i zamjenik višeg javnog tužioca u Novom Pazaru Radisav Filimonović. Gospodin Filimonović je u Novome Pazaru poznat kao prilično pravičan i korektan čovjek, naročito se takvim pokazao u periodu devedesetih godina kada je ova multietička sredina bila pod terorom policije, sudstva i tužilaštva. Zato je u situaciji, kada već nije predložen ni jedna Bošnjak, dobro što je makar gospodin Filimonović, koji poznaje senzibilitet multietičke sredine, kandidat za sudiju Ustavnog suda. Vjerujemo da će, ukoliko bude izabran na ovoj poziciji, imati sluha za potrebe svojih sugrađana bošnjačke nacionalinosti.” kaže dr. Fehratović.

Dr. Fehratović je na kraju kazao da će poslanici Bošnjačke demoratske zajednice Sandžaka u danu za glasanje podržati one kandidate za koje se budu uvjerili da imaju najbolje reference, komeptencije i moralni kredibilitet, uz nadu da će prilikom novih izbora sudija i drugih kadrova u sudstvu biti i pripadnika bošnjačkoga naroda.

 

Previous articleDelegacija Mešihata zijaretila sandžačke džemate u Austriji
Next articlePokrenuta reforma Muslimanskog omladinskog kluba u Prijepolju