U Bilefieldu organizirano veče Kur'ana, ilahija i kasida

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

9

U njemačkom gradu Bilefieldu organizirana je večer Kur'ana, ilahija i kasida i sevdaha, u povodu mjeseca rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda s.a.w.s.

Do posljednjeg mjesta ispunjena sala, svjedočila je o ljubavi prema najodabranijem od ljudi. Manifestaciji su, pored ostalih prisustvovali muftija IZBN-e Pašo ef. Fetić, glavni imam regije Nord Aldin ef. Kusur, predstavnici džemata iz okolnih gradova, Bremena, Hanovera, Kasela, Osnabrika, Bremena i Padeborna.

Gosti večeri bili su hafiz Aziz Alili, sarajevska izvodjačica ilahija i kasida Adla Mulić, izvodjač duhovne muzike Hamza Škrijelj, te Muaz Borogovac, sazlija i izvodjač tradicionalnih pjesama. Medisjki pokrovitelj manifestacije je bila Sandžak televizija.

Na samom početku prisutne je poselamio i poželio im dobrodošlicu domaćin ove manifestacije, imam džemata u Bilefildu, Muhamed ef. Fetić.

Predsjednik džemata u Bilefildu Haris Mulić obratio se prisutnima, iskazujuce svoje zadovoljstvo brojem prisutnih. “Za muslimane su samo ovakva sijela. Hvala vam na ovom broju. Ja sam veceras zaista ponosan”, rekao je predsjednik džemata u Bilefildu Haris Mulić.

Učenjem odlomka iz Časnog Kur'ana prisutne je počastio kurra hafiz Aziz Alili. Prisutnih gotovo 400 uživali su u melodičnom učenju hafiza Alilija.

Sa prisutnima ove večeri bio je i glavni imam regije Nord, Aldin ef. Kusur. On je ovom prilikom poručio da stalno trebamo donositi salavate i selame na Poslanika, s.a.w.s.

Muftija Islamske zajednice Bošnjaka Njemacke Pašo ef. Fetić bio je jedan od posebnih gostiju ove večeri. “Svima vama iskrene selame upučujem, jer je ovo večeras jedan od centralnih skupova u Njemačkoj, ja sam ponosan i počastvovan što ste, kao relativno mali džemat pokazali svoju veličinu. O tome govori vas broj, o tome govori ova lijepa manifestacija. Neka ovaj večerasnji program bude još jedna mustra kako trebamo da organiziramo ovakve manifestacije, jer su bitne za nasu porodicu i našu djecu”, završava muftija Pašo ef. Fetić.

Manifestacija ne bi bila potpuna da je ne uljepšaju najmladji. Polaznici mekteba džemata Bilefild predstavili su se sa par ilahija. Fatih Mulić izveo je ilahiju “O Zefire”, Amina Idrizović, Merjem Ajdinović i Almedina Mulić predstavile su se ilahijom “Hori, hori vasiona”, dok je Lejla Ćorović izvela ilahiju “Nemoj žalit suzama”.

Iz Sarajeva dolazi veliki talenat, vodja hora Fakulteta islamskih nauka, Adla Mulić. Prisutnima se predstavila ilahijama “Smiraj srca mog”, “Ti me rani” i “Ispruzenih ruku tražim”.

Uz pratnju sazlije Muaza Borogovca, kao u stara vremena, tačnije 90-tih godina na Koševu, hafiz Aziz Alili izveo je par ilahija.

Kasidama “Jos mirisu tragovi” i “Samo Allah istina je” prisutnima se predstavio izvodjač duhovne muzike iz Novog Pazara, Hamza Škrijelj.

Nakon pauze za posluženje program je nastavljen. Uz izvjedbe ilahija i kasida, sevdaha i tradicionalnih pjesama, Bošnjaci Bilefilda i okruženja imali su prilike uživati u nastavku programa.

Učenjem odlomka iz Časnog Kur'ana, studentica FIN-a i gosca iz Sarajeva Adla Mulić zatvorila je oficijelni dio programa, a dovu je proucio muftija IZBN-e Pašo ef. Fetić.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

SANA – Hamza Škrijelj

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img