U Švicarskoj održana manifestacija povodom Dana Sandžaka i Dana državnosti BiH

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

dsc_4958

U organizaciji Zajednice sandžačke dijaspore u švicarskom gradu Cirihu održana je tradicionalna manifestacija povodom Dana Sandžaka i Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Kasidom o Hadžetu, svojevrsnom himnom Bošnjaka – kako je nazvaše, izvođač duhovne muzike iz Novog Pazara Hamza Škrijelj otvorio je večer.

Nekoliko stotina prisutnih Bošnjaka još jednom je posvjedočilo o svjesnosti svog identiteta, svoje vjere i nacije.
Na samom početku prisutnima se obratio predsjednik ZSD-a za Švicarsku i jedan od domaćina manifestacije gospodin Senad Sejdović koji je izrazio svoje zadovoljstvo što je dio, kako istače, pobjedničkog tima i zahvalio se svim sponzorima i prisutnima.

Medijski pokrovitelj ove manifestacije je Sandžak televizija iz Novog Pazara.

Predsjednik ZSD-a za Evropu Mithat ef. Mujović jedan je od gostiju ove manifestacije. Mujević je govorio o borbama (mejdanima) koje svaki čovjek ima u svom životu.

“Svi u životu imamo nekoliko mejdana. Jedan od najvažnijih mejdana je sopstveni mejdan. Nama muslimanima ne dolikuje da nismo aktivni, nama nikako ne stoji da smo pasivni. Drugi mejdan je porodični mejdan. Poseban apel upućujem roditeljima, budite lideri u svojim porodicama,tu ne smijete biti poraženi. Treći mejdan je zajednica. Često se pitamo šta nam to daje zajednica, a rijetko kad se pitamo šta mi to dajemo i nudimo zajednici? Zato pokušajte da budete od koristi zajednici. Četvrti mejdan je mejdan upućen idejama. Njegujmo svoje ideje, živimo ih, tako ćemo nizati pobijede”, završava Mujević.

Gost večeri bio je narodni poslanik i predsjednik Odbora za obrazovanje i tehnološki razvoj, gospodin Muamer Zukorlić. On ističe da su vrijednosti te koje su razlog okupljanja Bošnjaka, od Sandžaka do Krajine.  “Šta je to što nas okuplja? Braćo i sestre, naša stožernost su vrijednosti,  i dok god nam one budu razlog okupljanja, mi imamo šansu za svijetlu budućnost”, navodi gospodin Zukorlić.

On podsjeća da nam, kao narodu, fali dostojanstva i ponosa.

“Fali nam dostojanstva i ponosa u onome što jesmo. Mi muslimani imamo u svojim rukama Istinu, u knjizi Kur'anu imamo autentičnu Božiju riječ. Imati to, a ne biti najbolji na svijetu, to je veliki gubitak. Mi trebamo biti najponosnija nacija koja Zemljom hodi, uzdignute glave, svjesna sebe i svog porijekla. Znate li šta znači biti pripadnik naroda koji datira od preko 2000 godina, a pritom nema niti jednu mrlju u prošlosti. Ništa ljepše nema za čovjeka koji ostari, a nema niti jednu mrlju u svojoj biografiji. E pa mi smo Bošnjaci, braćo i sestre, narod koji ima svega u svojoj biografiji, genocida i stradanja, uspona i padova,
puno toga dobroga, kao i mrlja, jer ih ima svako stvorenje, ali nemamo mrlja u svojoj prošlosti. To je bogatstvo”, dodaje Zukorlić.
Nema dostojanstva bez dobročinstva, ističe on. “Mi se samo Bogu klanjamo. Stvorenje koje se zove čovjek može kleknuti samo pred Stvoritelju. Zato hodajmo dostojanstveno i ponosno, ma gdje bili, ali znajte da je hrana za dostojanstvo zaprav dobročinstvo. Dostojanstven je onaj čovjek koji čini dobra djela i nema se čega stidjeti”, podsjeća narodni poslanik Muamer Zukorlić.

Jedinstvo je ključ opstanka nacije, riječi su kojima je završio gost večeri. “Mi smo narod zajednice, imamo svijesti o zajednici i zahvaljući toj svijesti i shvatanju, evo nas, jedinstveni u safu, jedinstveni u vjeri i tradiciji.”

Sevdalinkama: U Stambolu na Bosforu, Ne klepeći nanulama i Kiša bi pala večer je nastavio Hamza Škrijelj. Brojni izvođači iz Sandžaka i Bosne i Hercegovine izvjedbama sevdaha i narodnih pjesama upriličili su večer za pamćenje Bošnjacima Švicarske.

dsc_4862-1  dsc_4944  dsc_4959dsc_4929

SANA -H.Škrijelj

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img