Home Vijesti Zaslugom BDZ-a Vlada predvidjela budžetska sredstava za izgradnju putne i gasovodne infrastrukture...

Zaslugom BDZ-a Vlada predvidjela budžetska sredstava za izgradnju putne i gasovodne infrastrukture u Sandžaku

372
0

BDZ Sandžaka obznanila je da je zalaganjem i aktivnostima njihovih narodnih poslanika i državnih sekretara, nakon više od tri decenije pokrenut proces rekonstrukcije i rehabilitacije starog puta od Novog Pazara do Tutina u prvoj i od Tutina do Sjenice u drugoj fazi.

Ovaj rezultat BDZ navodi, ostvaren je kao dio međusobnog dogovora vladajuće većine na republičkom nivou, zahvaljujući razumijevanju i politici aktuelne Vlade.

Totalna rekonstrukcija i rehabilitacija državnog puta II-A reda Novi Pazar-Tutin više od tri decenije nije rađena, zbog čega ovaj putni pravac nije ispunjavao propisane standarde. Spomenutim projektom je planirano proširenje kolovoza na 6 m kao i izrada ostalih putnih elemenata propisanih zakonom o državnim putevima.

Budžetom je predviđeno u 2017.god. kompletiranje projektne dokumentacije za putni pravac Tutin-Sjenica na državnom putu II-A reda koji je po svojim karakteristikama u najlošijem stanju u državi, na čijoj dionici se nalazi jedini drveni most na putu državne kategorizacije, koji onemogućava odvijanje teretnog saobraćaja, već su teretna vozila prinuđena da prolaze kroz korito rijeke kako bi zaobišla spomenuti most. Ovo bi predstavljalo prvu fazu realizacije saradnje sa Vladom Republike Turske.

put-np-tt

(strana 8, stavka 5)

Drugom stavkom predviđena su značajna novčana sredstva za izradu gasovoda Aleksandrovac-Brus-Kopaonik-Raška-Novi Pazar-Tutin.

U najavi je pronalaženje strateških partnera koji bi finansirali totalnu rekonstrukciju i rehabilitaciju putnog pravca Haljinoviće-Sjenica-Duga Poljana-Novi Pazar pri čemu bi se trasa ispravila na kritičnoj dionici Postrmac.

gasovod

(strana 6, stavka 3)

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva i infrastrukture prije nešto više od 3 sedmice dolazio je u Sandžak, dovodeći delegaciju Ministarstva infrastrukture Republike Turske, gdje su načelno dogovoreni projekti koji danas već ulaze u završnu proceduru.

Ovo je još jedan rezultat politike pomirenja BDZ-a predvođene narodnim poslanikom Muamerom Zukorlićem.

 

Link prijedloga budžeta: http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/2017%20Budzet%20RS.pdf

 

(SANA)