Home Rubrike Vijesti Zukorlić i Redžepović na 44. skupštini Stalne konferencije gradova i opština

Zukorlić i Redžepović na 44. skupštini Stalne konferencije gradova i opština

444

zukorlic-i-redzepovic

Najveće godišnje okupljanje gradonačelnika i predsjednika opština, 44. skupština Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), održana je 24. novembra u Beogradu, uz prisustvo oko 500 učesnika, najviših predstavnika lokalnih samouprava u Srbiji, predstavnika Vlade Srbije i drugih članova diplomatskog kora, vladinih i nevladinih organizacija i institucija. Skupštini SKGO su prisustvovali i predsjednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamer Zukorlić kao i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zaim Redžepović.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obratio se u ime grada-domaćina učesnicima Skupštine SKGO i istakao da lokalne samouprave moraju više međusobno da sarađuju, ali i da budu servis građana i da se bore za nova radna mjesta i investicije. Naglasio je posebno značaj i ulogu Beograda u tome, jer srpska prestonica predstavlja 40 odsto BDP-a Srbije. Prema njegovim riječima, u Beogradu trenutno ima 500 aktivnih gradilišta koja zapošljavaju domaću radnu snagu.

Novoizabrana predsejdnica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope Gudrun Mozler Ternstrem došla je u prvu zvaničnu posetu Srbiji i to radi obraćanja učesnicima Skupštine SKGO. Ona je ovom prilikom podsjetila da su lokalne zajednice stubovi nosioci demokratije u svetu i neposredni davaoci usluga građanima, te je u tom smislu ukazala na vidljiv napredak naše zemlje.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt napomenuo je da će EU nastaviti da pruža i finansijsku i političku podršku Srbiji na njenom putu ka EU. Naveo je da je do sada Srbija ostvarila značajne rezultate, kada je riječ o postignutim reformama i privlačenju investicija i podsjetio je da su otvorena četiri pregovaračka poglavlja i da se u narednim nedeljama očekuje otvaranje još nekoliko i da će građani imati koristi od toga.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Gue istakao je da jedan od recepata prosperiteta Švajarcarske decentralizacija institucija. On je dodao da će Švajcarska podržati Srbiju u jačanju lokalne samouprave i dijaloga sa građanima.

Šef Misije Savjeta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt kazao je da je Savet Evrope pomogao pri izradi brojnih zakona u Srbiji i da će i dalje podržavati sistem upravljanja ljudskim resursima. Prema njegovim riječima, Savjet Evrope nastaviće da podržava dalji rad na unapređenju ljudskih resursa u gradovima i opštinama u Srbiji i kroz narednu fazu programa koja će biti finansirana u okviru IPA 2017.

U završnici uvodnog dijela, predsjednik SKGO Darko Bulatović podnio je izvještaj o radu SKGO između dvije skupštine. U 10-minutnom izlaganju učesnicima skupa, predsjednik SKGO predstavio je brojne aktivnosti asocijacije tokom prethodnog perioda, najvažnije rezultate i buduće planove.

Previous articleU Tuzli upriličena tribina povodom Dana državnosti BiH i Dana Sandžaka
Next articleNovinar Danasa uporedio Kur'an sa “muškim polnim organom”!!??