Home Rubrike Vijesti U Frankfurtu i Hamburgu održane manifestacije povodom Dana Sandžaka i Dana državnosti...

U Frankfurtu i Hamburgu održane manifestacije povodom Dana Sandžaka i Dana državnosti BiH

295

8

Zajednica sandžačke dijaspore, BKZ Njemačke, BNF i Bošnjaci Frankfurt organizirali su u  prepunoj sali hotela Sej Sandžak Tribinu povodom 20. novembra Dana Sandžaka, “Bošnjaci između asimilacije i integracije”. Gosti na tribini bili su: prof. dr. Jahja Fehratović, prof. Mithad ef. Mujović, prof. dr. Ernes Kalač, dr. Harun Crnovršanin, hfz. Hilmija ef. Redžić, Edin ef. Ljajić, književnica Hanka Hamzagić i književnik Husein Ljajić.

Prisutnima se obratila Aleksandra Đorđević generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu koja je čestitala blagdan, iskazala zadovoljstvo što prisustvuje ovom skupu uz riječi da će učiniti sve što može da pomogne svim građanima Srbije u borbi protiv asimilacije.
Zamjenik generalnog konzula BiH Almir Hasanović je poselamio skup i izrazio veliko zadovoljstvo što je na svom prvom diplomatskom nastupu prisustvovao baš ovom skupu ovakvom kulturnom događaju.

Mithad ef. Mujović se osvrnuo na značajne riječi Sandžaka i pored ostalog osudio napade na pripadnike ZSD-a od strane Regionalne televizije.

Narodni poslanik Dr. Jahja Fehratović govorio o značaju dana Sandžaka i historijskom značaju ovog datuma za Bošnjake ističući da su na ZAVNOS-u učestvovali i Srbi i Albanci i Crnogorci i da je ovo dan svih nas koji tamo živimo. On je istakao da su tu viziju iznijeli Rifat Burežović Tršo i Selen Vukosavljević nošeni idejom da samo saradnja, pomirenje  i suživot naroda može osigurati budućnost Sandžaka.

Dr. Fehoratović ističe da su istu takvu viziju decenijama proslije, nakon teških iskustva 90-tih godina imali su muftija Muamer Zukorlić sada narodni poslanik i tadašnji premier Republike Srbije Zoran Đinđić osnivajući UNINP kao stub opstanka i sigurnosti ovog prostora.  On je također, komentarišući najnovija događanja istakao da politika pomirenja koju vodi lider BDZ Sandžaka, narodni poslanik Muamer Zukorlić, slijede tu viziju i da za sada tu priliku prepoznaje i Premier Srbije Aleksandra Vučić.

Narodni poslanik dr. Fehratović  se posebno zahvalio Bošnjacima Frankfurta i Njemačke koji su na prethodnim izborima u značajnom  broju podržali viziju i politike pomirenja koju vodi Zukorlić, ističući korektnost generalnog konzulata R. Srbije u Frankfurtu i lično gospođi Đorđević  koji su na fer i demokratski način iznijeli izborni proces, naglašavajući da je to obavezalo i dalo legitimitet narodnim poslanicima BDZ Sandžaka da preko odbora za Dijasporu Skupštine R.Srbije i Ministarstvo obrazovanja da pri konzulatima u mjestima gdje  živi značajan broj Bošnjaka otvore dopunske škole nastave na bosanskom jeziku prema već utvrđenim planovima izvođenja nastave za pripadnike bošnjačkog naroda.

Manifestaciju povodom Druge godišnjice postojanja BKZ-a Njemačke, Dana državnosti BiH i Dana Sandžaka, organizirala je i Bošnjačka kulturna zajednica Hamburga.

1 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Fotografije sa skupa u Hamburgu:

capture capture1 capture2 capture3 capture4

Previous articleTribinom “Sandžak – historijska regija” obilježen Dan Sandžaka
Next articleU Tuzli upriličena tribina povodom Dana državnosti BiH i Dana Sandžaka