Home Rubrike Vijesti Dr. Muratović: FIS ima punu podršku od BDZ Sandžaka

Dr. Muratović: FIS ima punu podršku od BDZ Sandžaka

297

admir-muratovic

Juče je održana konferencija za medije u centrali Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka koju je u svojstvu zamjenika predsjednika Odborničke grupe predvodio odbornik BZS Sandžaka prof. dr. Admir Muratović. 

Ono što je dr. Muratović istakao tokom konferencije jeste i pitanje proširenja kapaciteta Fakulteta za islamske studije, ističući da je riječ o dvojnim standardima. Dr. Muratović je kao primjer naveo da lokalni moćnici grade bez dozvole cijele objekte ili posljednje spratove a da pred tim pojavama inspekcija zatvara oči.

Muratović se osvrnuo se i na dvije skupštinske odluke a to su kako je rekao, da se gradi gasulhana na Gazilaru i kapela na Šestovu, te da niti jedna od ove dvije nije ni dan-danas napravljena iako je od toga prošao duži vremenski posao.

Odbornik BDZ Sandžaka podsjeća da se proces ugrožavanja izgradnje Islamske zajednice nastavlja nastavlja još od 1990. godine.

Dodaje i to da je navodno donešena odluka i dostavljen akt 4.septembra o zabrani proširenja kapaciteta Fakulteta za islamske studije,a podsjeća da se na taj dan obilježava Dan šehida Hadžeta.

Muratović ističe da je Bošnjačka demokratska zajednica iskoristila je sve pravne mehanizme po pitanju legalizacije izgradnje u pokretanju razgovora sa nadležnim organima kako bi došli do rješenja ovog problema.  Osim toga, kazao je vrlo otvoreno, prvi korak pri rješavanju ovog problema bio je taj da je neposredno prije početka gradnje pozvao gradonačelnika Novog Pazara u cilju dogovora i rješavanja, odgovor, gradonačelnika bio je, kaže, da je dan poslije sastanka otvorio džamiju u Prijepolju koju je otvorila paravjerska tvorevina.

Muratović konstatuje da nije u prilici da kažemo da se nešto promijenilo u odnosu na rad prethodne vlasti, za vrijeme bivšeg gradonačelnika.

Dr. Muratović na konferenciji govorio o zloupotrebi položaja gradonačelnika Biševca jer svakog mjesec grad Novi Pazar uplaćuju 40.000 eura televiziji čiji je vlasnik.

Muratović je komentarišući aktuelnu vlast u Novom Pazaru kritikovao i rad lokalnog parlamenta koji se prema njegovim riječima ne sastaje redovno i u kom bi trebalo, između ostalog da se raspravlja i o problemu divlje gradnje.

Muratović je na konferenciji kritikovao to što su se odbornici lokalnog parlemanta sastajali svega dva puta u posljednjih pet mjeseci, ali i rad lokalne vlasti koji se prema njegovim riječima, nije mnogo promijenio u odnosu na protekli period.

“Ono što je indikativno jako jeste nešto što se dešava i što je praksa i Bošnjačkog nacionalnog vijeća jeste da vi nemate šansu da raspravljate o bitnim stvarima u lokalnom parlamentu koji je predviđen za to. Za pet mjeseci vi imate samo dvije sjednice u kojima vi možete da raspravljate o ovim stvarima”, rekao je Muratović.

Dr. Muratović dodaje i da Fakultet za islamske studije ima punu podršku od BDZ Sandžaka kad je upitanju iznalaženje modela za rješavanje pitanja ambijenta u kom će studirati značajan broj polaznika.

“Kao Bošnjačka demokratska zajednica ćemo ohrabrivati razgovore u tom pravcu, a ostale informacije možete dobiti ispred službe fakulteta koja je ovlašćena da daje informacije”, kazao je Muratović.

Muratović je istakao da je ideja njegove odborničke grupe najprije bila da bude konstruktivna opozicija zato su se članovi njegove partije u početku uzdržavali od ovakvih konferencija i kritika jer su htjeli da daju, kako je rakao, šansu novoj vlasti i vide šta će to nova vlast uraditi. On je najavio da će ubuduće biti aktivniji i da će postavljati brojna pitanja gradonačelniku i predstavnicima lokalne vlasti.

SANA

Previous articlePauza na skupštinskom zasjedanju zbog utakmice FK Polimlje – FK Partizan
Next articleTribinom “Sandžak – historijska regija” obilježen Dan Sandžaka