Zukorlić: U Novom Pazaru vlada sprega građevinske mafije i Gradske uprave

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Narodni poslanik BDZ Sandžaka Muamer Zukorlić kazao da trenutna gradska vlast u Novom Pazaru, kao ni prethodna, Islamskoj zajednici za prethodnih 20 godina nikada nije izdala građevinsku dozvolu,  iako je Islamska zajednica bila jedan jedan od najaktivnijih graditelja i najzainteresanijih strana koja je uvijek revnosno i blagovremeno podnosila zahtjeve.

Zukorlić ističe da trenutnu situaciju razumije i kao krik upozorenja jer u Novom Pazaru postoji preko 20.000 nelegalnih objekata.

“Evo ja pozivam nadležno ministarstvo da pošalje inspekciju i da izvrši analizu svih sagrađenih zgrada u posljednjih 5 ili 10 godina. Ukoliko se nađe jedna građevinska dozvola za posljednja dva sprata bilo koje stambene zgrade u Novom Pazaru ja ću preuzeti na sebe sve grijehe i greške vezane za divlju gradnju u Novome Pazaru. Što znači da imate spregu građevinske mafije i Gradske uprave gdje građevinske dozvole dobijaju isključivo oni koji pristaju na rekete. Takvi dobijaju građevinske dozvole za prva 3-4 sprata a onda se naredna dva prave bez dozvole uz podjelu plijena sa činovnicima Gradske uprave.”, kazao je Zukorlić.

On je dodao da Gradska uprava Novog Pazara kao državni organ najprije krši zakon i promoviše kršenje zakona.

“Čak imate i jedan novi fenomen za gradnju u Novom Pazaru, to možete provjeriti u ministarstvu, da su se pojavili zahtjevi za legalizaciju divlje nadograđivanih državnih objekata. Zgrada Suda, zgrada Zavoda za zapošljavanje i još neke zgrade. Zamislite država je gradila na divlje. I sada zakon nema rješenje za to jer zakon nije mogao da predvidi da država ne poštuje zakon. Eto i to se desilo u Novi Pazar. A to je rezultat interesne sprege na raznim relacijama moći u tome gradu.” ističe Zukorlić.

Komentarišući neasistiranje policije u slučaju navodne nelegalne gradnje, Zukorlić kaže je dobro što trenutne strukture u policiji procjenjuju bezbjednost i što ne žele da policiju učine motkom u rukama političkih moćnika, što je ranije bio slučaj.

“Policija je poučena zloupotrebama od 2010 godine kada su partije lokalnih vlasti zloupotrebljavale policijske snage, u jednom trenutku čak i snage žandarmerije. Podsjetiću na 2010. godinu kada je na zahtjev Gradske uprave 1.500 specijalaca došlo na jednu parcelu da interveniše. Tu je došlo do sukoba, imalo je povrijeđenih. Tada je MUP shvatio da ne može davati policiju za politički obračun lokalnih moćnika. Smatram to dobrim, da konačno imamo strukture u policiji koje procjenjuju bezbjednost i ne žele da policiju učine motkom u rukama političkih moćnika.” poručuje Zukorlić.

SANA – R.Z.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img