Home Rubrike Vijesti WORLD HALAL DAY – TREĆI DAN

WORLD HALAL DAY – TREĆI DAN

486

1

Treći dan manifestacije „Svjetski dan halala“ je određen za prezentacije i panel koji govori o islamskom bankarstvu i finansijama. Danas je i posljednji dan ove manifestacije, koja će biti svečano i zatvorena nakon panela na kojem će izlagati i predstavnici Internacinalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Prvu prezentaciju izlagala je g-đica Edina Mešić iz Centra za halal sertificiranje u Hrvatskoj. Ona je izlagala na temu: „Pregled islamskog bankarstva“. G-đica Mešić ističe da je glavna razlika između standardnog i islamskog bankarstva ta što predstavnici standardnog bankarstva Vam pomažu da dođete do novca, ali kroz vrijeme skoro pa i duplo zarade na vas, ne snoseći nikakav rizik, dok je kod islamskog bankarstva potpuno drugačija situacija. Ono je pravedno, navodi g-đica mešić, jer i klijent i banka snose isti rizik, ali i ubiraju isti profit. Islamsko bankarstvo i modeli finansiranja imali su bolju stabilnost tokom recesije i pokazali su se otpornijim na krizu. Ovo bankartstvo nije samo inovativno, ono je i etičko i moralno bankarstvo, završava g-đica Mešić.

„Pravna pitanja i izazovi u islamskom finansiranju“, tema je sljedećeg prezentera, g-dina Muhammeda Katana iz Kuwaita. Islamsko bankarstvo nije samo za muslimane, ističe g-din Katan, obzirom da su mnogi komitenti i sudionici islamskog bankarstva nemuslimani, tačnije njih 55 procenata. Cijeli svijet je, dodaje g-din Katan, prepoznao vrijednost i visok stepen ovog bankarstva, jer je ona pravedna, sačuvana od svih vrsti šerijjatski zabranjenim radnjama. Hrvatska kao država posjeduje sve potrebne okolnosti da implementira ovu vrstu bankarstva. Zaključak je, završava g-din Katan, kroz godine koje dočaze islamsko bankarstvo će zaživjeti, jer je on budućnost i toga su svjesni svi i muslimani i oni koji to nisu.

Treća prezentacija nosila je naziv: „Mogućnosti investiranja u islamsko bankarstvo“. Prezenter je bio hafiz Edib Smolo iz Bosne i Hercegovine. Islamsko bankarstvo uskoro će postati održivi faktor u budućnosti, ističe Edib Smolo, obzirom da je tokom svjetske ekonomske krize ono doživjelo porast i popularnost. U Maleziji su, na primjer, najveći klijenti islamskog bankarstva su Kinezi, Japanci, uglavnom nemuslimani. Druga stvar, ako neko želi živjeti potpuno islamskim životom, ne bi trebao ići u banke koje implementiraju kamatu, kada već imaju alternativu.Edib Smolo je istakao da u regiji samo BiH i Albanija imaju islamske banke. BBI banka je u Bosni i Hercegovini, dok je u Albaniji to „United Bank of Albania“.  Zaključak ove prezentacije jeste da je islamsko bankarstvo oslonjeno na klasično bankarstvo, samo što je ono zaštićeno od šerijjatski zabranjenih stvari, poput kamate i slično. Nema potrebe za strah, dodaje hfz Smolo, završavajući prezentaciju riječima da će znanje biti glavno oružje u borbi da ova vrsta bankarstva bude lider.

Nakon prezentacija uslijedila je pauza za doručak i džumu namaz, nakon čega slijedi posljednji panel na kojem će, između ostalih, panelista biti i prof. dr. Šemsudin Plojović sa Internacionalnog univerziteta.

2 3 4 5 6 7 8 9 10

Previous articleTuga – Pomozite mojoj majci, i nama djeci da imamo za zime
Next articleInternacionalni univerzitet uzeo učešće na panelu Svjetskog dana halala