Home Rubrike Vijesti WORLD HALAL DAY – DRUGI DAN

WORLD HALAL DAY – DRUGI DAN

522

3

Drugi dan manifestacije „Svjetski dan halala“ protiče kroz razne panele o halalu. Za ovaj dan planirana su 4 panela na kojima će izlagači govoriti o svim prednostima halala, njegovom tržištu, očuvanju kvaliteta, te strategijama proširenja halal tržišta.

Tema prvog panela bila je: „Turizam halal tržišta – trendovi i mogućnosti“. Moderator prvog panela bio je Mark Dešam, predstavnik Halal kluba iz Belgije. Panelisti su bili: gđa Dilek Olkun iz Halal organizacije u Njemačkoj, Petar Galović iz Hrvatske kompanije Arabco projects d.o.o., Muhamed Kan iz Halal instituta u Australiji, Rijanto Sufjan, vlasnik Sufjan hotela u Indoneziji, kao i Ali Teherani, predstavnik Kiš free zone u Iranu.

Velike su mogućnosti, složili su se panelisti, u halal svijetu. Halal kao jedan novi, savremeni trend nudi velike mogućnosti pogodne i za ljude koji nisu muslimanske vjeroispovjesti. Mnogi od njih, ističe gđa Dilek Olkun, uživaju boraviti u hotelima koji u potpunosti implementiraju halal standard, pa su u potpunosti sigurni u halal hranu koju nude ti hoteli, znajući da je ona najkvalitetnija. Često, predstavnice ljepšeg pola, iako nemuslimanke, zahtjevaju koristiti bazene u kojima se odvajaju muškarci od žena, što posjeduju brojni turski i iranski hoteli.

Da bi ljudi prepoznali kvalitet i što više se odlučivali za halal standard, sve se mora podići na još veći nivo. G-din Rijanto Sofjan, vlasnik jednog od najprestižnijih hotela u Indoneziji ističe da svako malo njegovi upošljenici imaju razne vrste kurseva i edukacija o halalu, kako bi se unosile inovacije u sistem halal djelovanja, kao i da bi se halal standard doveo na najveći mogući stepen. Muhamed Kan je stigao iz najudaljenije destinacije, iz Australije.

On je govorio o greškama koje su mu se desile tokom implementiranja halal standarda, kako bi svi prisutni mogli uštedjeti vrijeme i novac, da im se ne desi isto.

Panelisti su zaključili da je halal turizam doživio ekspanziju u današnjem vrememnu, te da se predviđa još veća popularnost ovog standarda, ali da se mora konstantno raditi na poboljšanju kvaliteta i samog standarda, kao i usluge i ponude.

Previous articleInicijativa WHD-a: Krovna Halal organizacija i jedan logotip u cijelom svijetu
Next articleRadovi na proširenju FIS-a se privode kraju