Otvoren „Svjetski dan halala“ u Opatiji

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

7

Od 2. do 4. novembra u hrvatskom gradu Opatiji organizirana je manifestacija „Svjetski dan halala“. Ovoj međunarodnoj manifestaciji čiji je domaćin Hrvatska prisustvuju eminentne zvanice iz cijelog svijeta, ministri Turske i UAE, predstavnici svjetske halal organizacije, mutija IZ-e u Hrvatskoj sa saradnicima, a svojim prisustvom ovu prigodu uveličal je i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Jedan od medijskih pokrovitelja ove manifestacije je i Sandžak televizija.

Intoniranjem himne Hrvatske otvoren je „Svjetski dan halala“. Uvodnu riječ imao je organizator ove manifestacije i direktor Centra za halal sertificiranje Aldin Dugonjić, koji je poselamio sve prisutne i zahvalio im se na odazivu. „Zadnje dvije decenije halal kvalitet doprinio je do evolucije halal industrije u svijetu i mnogi su prepoznali ovaj način i stil zdravijeg življenja. Hrvatska je evropski lider halal turizma“, ističe Aldin Dugonjić. Gosti iz 30 zemalja svijeta svojim su dolaskom uveličali ovu manifestaciju, završava Dugonjić.

Halal je postao univerzalni koncept koji se zalaže za zdraviji i kvalitetniji način života.

Idejni kreator Muhamed Jinna obratio se prisutnima. On je istakao da ideja o Svjetskom danu halala nije nastala skoro, o halalu kao načinu boljeg života svako od nas treba svakodnedno da razmišlja, te da prenosimo poruke na druge ljude ovu ideju.

Predstavnici „Djece Opatije“ svojim performansom i pjesmom prenijeli su „poruku ljubavi i života“ prisutnima.

U fokusu halal su dijeljenje i pomaganje, jer čovjeku pripada samo ono što daruje drugima. Centar za halal sertificiranje uručio je sredstva u visini od 20 000 hrvatskih kuna ovoj dječijoj ustanovi.

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić  ovom prilikom je istakao da je počastvovan što je nakon Singapura i Indije grad Opatija domaćin ove manifestacije. „Ovaj današnji kongres daje priliku da se naš grad pozicionira kao halal sertificirana destinacija. To nam je bio cilj, to smo i ispunili“, ističe gradonačelnik Opatije.

Gospodin Zlatko Komadina, župan Primorsko – goranske županije pozdravio je skup. On je istakao da je ova županija poznata kao raznolika, o čemu i govori slogan ove županije. „Mi smo županija zdravlja, ovdje je ve raznoliko i kvalitetno, zato mi je čast i zadovoljstvo što je čitav niz naših ugostiteljskih objekata halalom sertificiran“, ističe župan Komadina.

Centar za halal sertificiranje uručio je priznanja vlasnicima određenih ugostiteljskih objekata, kao znak zahvalnosti za promociju halal standarda. Zahvalnice su uručili gospodin Aldin Dugonjić i muftija IZ-e u Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović.

Predstavnik iz Irana Ali Fazeli istakao je da je Iran jedan od najvećih halal područja svijeta. „ Posebno nas raduje što je država Hrvatska prihvatanjem halal standarda sebe uzdigla u svijetu, pogotovu u islamskom svijetu. Ona je divan primjer drugim državama“, navodi gospodin Fazeli.

Državni ministar UAE Rašid bin Ahmed bin Fahad ističe da koncept halala nije samo nastao za muslimane. „ Ovaj standard zaradio je veliku pozornost i populaciju i među neislamskim stanovništvom. Mnoge države prepoznale su prednosti halal industrije. Ovo je veliki izazov za nas“, ističe državni ministar UAE. Glavni faktori koji su doveli UAE na vodeći položaj u halal eko području su kvalitet i non stopni rad na poboljšanju kvaliteta, dodaje državni ministar UAE.

Ministar ekonomije Republike Turske Fatih Metin na samom početku je prenio selame i pozdrave od strane predsjednika Turske koji nije mogao biti danas prisutan. „ Halal proizvodi su pored kvaliteta i povjerljivi proizvodi, zato su kao takvi otvorili vrata globalnog pitanja. Oni proizvodi koji su sertificirani halal kvalitetom na svjetskom tržištu imaju vrijednost oko 3.6 triliona dolara. Halal standard je budućnost“, rekao je ministar ekonomije Turske.

Centar za halal sertificiranje ustanovio je Mešihat IZ-e u Hrvatskoj. Posebnu podršku ovom centru daje muftija Aziz ef. Hasanović, koji se obratio prisutnima.

Današnji događaj je najveći ovakve vrste u svijetu, navodi muftija Hasanović. „ Ovaj centar pomaže muslimanima Hrvatske da na siguran način mogu konzumirati određene proizvode, ali i brojnim hrvatskim ugostiteljskim i drugim objektima da ponude ljudima sa strane ono što njima odgovara. Ovaj standard pomoći će ovoj državi da ostvari brojne poslovne saradnje i dobiti“, ističe muftija Aziz ef. Hasanović. On se najiskrenije zahvalio predsjednici Hrvatske, istakavši da je ona bila vrhovni pokrovitelj brojnih manifestacija IZ-e, te da je uvijek tu i da se odaziva svim skupovima koje organizira IZ u Hrvatskoj. „ Sretni smo i ponosni što Vas imamo“, završava muftija Hasanović.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović riječima selama otpočela je svoje obraćanje. Ona ističe da je saradnja sa IZ u Hrvatskoj raduje te da se nada da će se to nastaviti, zarad opšteg dobra i međunacionalnog poštivanja. „Svjetsko halal tržište naglo se širi i razvija, a u našoj je državi ustanovljeno 2011. godine. Koncepcija halala i problematika kojom ćete se baviti tokom ove konferencije, sastavni je dio moje borbe i vizije za bolju Hrvatsku. Od mene i države Hrvatske ćete uvijek imati potporu“, ističe predsjednica Hrvatske.

Predsjednica je i svečano otvorila Svjetski dan halala, nakon čega je sa svojim saradnicima krenula u obilazak štandova.

6 7  9 1110 813 12 4 3  1 2

5

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img