Home Rubrike Vijesti Izazovi halal tržišta

Izazovi halal tržišta

490

viber-image

U okviru Svjetskog dana halala, prvog od tri dana ove manifestacije održana je konferencija u okviru koju su bila dva panela izlaganja.

Prije panela prisutnima se obratila gđa Ljiljana Klinger, ispred Internacionalne škole Matija Gubec, posebno poznatoj po tome što je to prva škola koja je implementirala halal standard u ishrani. Gđa Gubec je govorila o načinu djelovanja te škole i prednostima koje pruža halal standard koji je implementirala.

Prvi panel imao je za temu izlaganja Halal tržište kao novi globalni trend. Moderator ovog panela bio je Nermin Botonjić ispred Mešihta IZ-e u Hrvatskoj. Panelisti na ovu temu bili su Rafi Uddin Šikoh iz UAE, Mark Dešam, ispred Halal kluba u Belgiji, Ahmet Karabay ispred ministarstva Republike Turske, Zvonimir Mršić ispred poznate firme Podravka, Ali Fazeli ispred ministarstva u Iranu, kao i Muhammed Munir Chaudry, predsjednik IFANCA-e iz Sjedinjenih Američkih Država. Tokom ovog panela gvorilo se o značaju halal standarda i poslovanja, kao i o porastu ovog trenda i kod nemuslimanskog stanovništva, te o ukupnom brju korisnika halal standarda uopšteno u svijetu, za koji se najavljuje da će u narednih nekoliko godina biti u još većem porastu.

Drugi panel nosio je naziv: „ Izazovi halal tržišta“. Moderator ovog panela bio je Rafi Uddin Šikoh iz UAE, dok su panelisti bili Abid Masud, kancelar halal ishrane Evrope, koji dolazi iz Belgije. Pored njega, panelisti su još bili i Amir Sakić ispred Agencije za halal sertificiranje Bosne i Hercegovine, Abdulah El Meni ispred Agencije za standardizaciju i metrologiju iz UAE, Lofti Ben Said iz instituta za standrdizaciju i metrologiju islamskih država, zatim Erdinč Čifči ispred instituta za standardizaciju u Turskoj, te Alemi Hasan, ministar agrikulture u Iranu. Na ovom panelu posebno su istaknuti izazovi sa kojima se susreće halal standard. Vrijednost halal standardiziranih proizvoda u svijetu ravna se sa nekoliko triliona dolara vrijednosti, što, kako ističu panelisti, predstavlja ogromnu stvar, ali i veliku odgvornost da se svakodnevno radi na poboljšanju halal standarda uvođenjen inovativnih i modernijih alata.

Nakon drugog panela završen je prvi dan konferencije ove manifestacije, a za sve prisutne je upriličen i ručak.

Previous articleHalal trgovina – novi svjetski brend
Next articleHadziavdić dokazala da ispunjava uslove za mjesto direktora Centra za socijalni rad