Dr. Fehratović: Većina Bošnjaka ne doživljava Vojsku Srbije kao svoju

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

jahaj-fehratovic-vojska-srbija-skupstina

Poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka dr. Jahja Ferhatović, na raspravi u Skupštini Srbiji kazao da je za unutrašnje ustrojstvo vojske veoma važna harmonija u kojoj će svi narodi koji žive u Srbiji podjednako osjećati Vojsku svojom.

Dr. Fehratović istakao da to nije nimalo jednostavan proces, pogotovu kod Bošnjaka i Albanaca i drugih muslimana državljana Srbije, obzirom na iskustvo i decenijske negativne konotacije koje su se ticale učešća srbijanske vojske u ratovima na području bivše Jugoslavije.

“Bošnjaci, Albanici i drugi manjinski narodi ne prepoznaju svoj identitet u sadašnjem ustrojstvu Vojske Srbije, njihove vjerske i nacionalne posebnosti nisu ni proklomativno niti suštinski prepoznate u sistemu, što kod njih proizvodi indolentnost, da ne kažem čak i odbojnost spram vojske. Iz tih razloga je neophodno unutar Vojske Srbije inkorporirati njihove posebnosti, ukoliko se želi da isti dožive i prihvate Vojsku kao svoju.” kazao je Fehratović.

On podsjeća da su muslimani u vojsci Kraljevine SHS a zatim i Jugoslavije imali posebne kazane obzirom na kulturu ishrane u kojoj je zabranjeno konzumiranje svinjskog mesa i njegovih prerađevina, a posebno instituciju vojnih imama i mesdžida u kojima su obavljali vjerske obrede.

“Mi danas imamo pokušaje da se upravo prema tim kriterijima vrati povjerenje muslimana u vojsku Srbije, međutim oni su nažalost pogrešni i unaprijed osuđeni na propast. Zašto? Zato što se ovom jako osjetljivom problemu prilazi jednostrano, i bez isitnske volje da većina muslimana državljana Srbije povrati povjerenje u Vojsku. Imami koji dolaze iz paravjerske tvorevine, vještački iskonstruirane za vrijeme bivšeg režima nemaju autoritet niti zavrjeđuju poštovanje i priznanje muslimana. Većina muslimana takve ne smatra uopće imamima, a u najtolerantnijem obliku doživljava ih isključivo kao službenike svojevrsne režimske islamske zajednice.” ističe Fehratović.

Da bi Vojsku Srbije kao prihvatili kao svoju, dr. Fehratović smatra, da je neophodno je da Bošnjaci, Albanci i ostali muslimani nesrbi u vojsci Srbije imaju imame predstavnike svoje autohtone i jedine legitimne i legalne Islamske zajednice u Srbiji kako bi stekli povjerenje u tu instituciju.

“Pored toga, u Vojsci Srbije se mora uvesti halal standard i posebni kazani u kojima bi se za muslimane spremala hrana prema njihovoj kulturi ishrane. Uvažavanjem ova dva prijedloga Vojska Srbije bi, uz konstantnu politiku pomirenja, tolerancije, međusobnog poštivanja i uvažavanja, u narednom periodu imala mogućnost povratiti ugled kod muslimanskoga naroda koji je više puta u historiji pokazao svoje junaštvo braneći zajedničke vrijednosti.” kazao je Fehratović.

Stavove poslanika BDZ Sandžaka odbacio je ministar odbrane Zoran Djordjević istakavši da u Vojsci Srbije ima i ljudi muslimanske vjeroispovesti kao i i pravoslavaca i rimokatolika.

“Realnost je sasvim drugačija i svi oni imaju pravo na sopsvenu vjeroispovest”, rekao je on dodavši da je za Bošnjake takodje obezbedjen i adekvatan način ishrane.

Dr. Fehratović je dodao da su to pozitivni pomaci ali da nisu dovoljni. On je podsjetio da je Vojska Srbije nakon vojne vežbe na Pešteri izgradila asfalt jedino prema srpskom selu, koje je jedino u tom području, dok su desetine sela u kojima žive Bošnjaci zaobiđena.

On je dodao da će podržati inicijativu za podizanje spomen obilježja na muslimanske brigade sastavljene mahom od Bošnjaka iz Sandžaka koje su pružile najžeći otpor od svih jedinica u odbrani Beograda od okupatora 1915. godine.

SANA – R.Z.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img