Home Rubrike Vijesti Na listi lekova o troššku RFZO 22 inovativna lijeka

Na listi lekova o troššku RFZO 22 inovativna lijeka

521

Upravni odbor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje usvojio je prijedlog Centralne komisije za lijekove da se na listu lijekova o trošku RFZO uvrste 22 inovativna lijeka.

Na listi će se naći osam inovativnih lijekova iz oblasti pedijatrije, četiri za transplantaciju, četiri za hematologiju (bolesti krvi), šest za lečenje malignih tumora.

U RFZO je rečeno da će 17 lekova uvrstiti na listu uz zaključivanje posebnih ugovora sa 11 farmaceutskih kompanija, a preostalih pet lekova namenjenih lečenju dece po postupku koji ne podrazumeva zaključivanje posebnih ugovora.Posle odluke UO RFZO, po proceduri, slijedi potpisuje posebnog ugovora direktora RFZO sa 11 farmaceutskih kompanija za 17 inovativnih lekova koji će se izdavati o trošku osiguranja.

Nakon toga sledi postupak njihovog uključivanja na listu, a time se znatno popravlja dostupnost inovativnih, inače jako skupih lekova, pacijentima u Srbiji, potvrđuje upravnica GA NP

Poslednji put, inovativni lijekovi su stavljeni na listu 2012. godine, i to njih pet.

Inovatiovni lijekovi su potpuno nove, patentom zaštićene farmakološke formule koje sadrže aktivnu supstancu koja do njegove proizvodnje nikada nije korišćena u humanoj medicini, ili pak sadrži novu kombinaciju aktivnih supstanci, koje se u medicini pojedinačno koriste ili su se koristile, ali nikada u takvoj kombinaciji.

Kada su u pitanju lijekovi koji se nalaze na pozitivnoj listi Upravnica GA u NP ističe da je snabdevanje jako dobro tako da su lijekovi pacijentim dostupni u svakom trenutku.

SANA

Previous articleStudenti UNINP-a – Šetnjom za pravednu državu
Next articleCHR Hajrat – Pomoć porodici Ramčević iz Nove Varoši