Dr. Fehratović – Projekti u Sandžaku propadaju zbog nehata i zloupotrebe lokalnih vlasti

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

capture

Skupština Srbije nastavila je danas rad objedinjenom raspravom o pet sporazuma i ugovora koji se tiču zajmova, a na dnevnom redu je i potvrđivanje sporazuma o osnivanju Fonda za zapadni Balkan.

Narodni poslanik BDZ Sandžaka dr. Jahja Fehratović kazao da se većina predloženih zakona odnosi na uzimanje zajmova i finansijskih potpora radi realizacije investicionih projekata, odnosno refinansiranje postojećih kredita. On je istakao da se realizacija razvojnih projekata u najvećem broju slučajeva sprovodi se u sadejstvu Vlade i njenih sektora i loklanih samouprava. Prema njegovim riječima tu nastaju pukotine u sandžakim gradovima, a sve zbog nehata, aljakavost, neprofesinalizam ili zloupotreba postojećih lokalnih vlasti, kaže dr. Fehratović. On je tom prilikom naveo nekoliko primjera.

“2005. godine tadašnji premijer Koštunica otvorio je radove na obilaznici oko Novog Pazara. Poslije njega su skoro svi važniji funkcioneri bivšeg režima dolazili, bacali po par lopata betona, kao tadašnji predsjednik države Tadić 2010. godine, i iznova otvarali radove koji ni danas, dvanaest godina poslije nisu odmakli od početnog stadija. Regionalni putevi Novi Pazar-Sjenica, Novi Pazar-Tutin u najgorem su stanju. A više puta su odobravana sredstva, nalaženi investitori, obećavana njihova sanacija – međutim od toga još uvijek nema ništa. 2015. godine Vlada Republike Srbije odobrila je sredstva za izgradnju mosta preko rijeke Raške u Novom Pazaru, ministrica Mihajlović je prisustvovala otpočetim radovima, ali loklana vlast nije obezbjedila minimum uvjeta da se most završi. Dakle, volja je postojavala, sredstva su odobrena – nesposobnost loklanih vlasti da obezbijede nadzorne organe koji će pratiti kvalitet i dinamiku realizacije dovela je do propadanja tog projekta” navodi dr. Fehratović.

 

On navodi i primjer dionice puta Duga Poljana-Sjenica kod Brnjice koji je prije dvadesetak dana restauriran, ali je iznova krenuo da se odranja – i vjerovatno će za  par mjeseci ta dionica doživjet novi odron. Dakle, Vlada je izdvojila sredstva, radovi su urađeni nekvalitetno – a životi građana na ovom prometnom putu iznova su u opasnosti, ističe dr. Fehratović.

On je istkao da je pitanje infrastrukture jako bitno, jer se vrlo često od strane loklanih vlasti spočitava da investitori u Sandžak ne ulažu zbog loše infrastrukture, uz to se obavezno kao glavni krivac navodi Vlada.

“Istina je da Vlada nedovoljno ulaže u razvoj ovog kraja i da bi morala mnogo više ulagati u infrastrukturu, razvoj privrede i zapošljavanje, ali je također istina i da lokalne vlasti zloupotrebljavaju i to što dolazi iz republičkih fondova – zato je važno za sve investicione projekte uvesti nadzorne organe i dodatno iz ovih i drugih zajmova učiniti napore da se ovaj siromašni i devastirani kraj približi republičkom standardu i u pogledu broja zapošljenih i u uvjeta za dolazak investitora.” kazao je dr. Fehratović.

Narodni poslanik dr. Fehratović podsjeća i na zloupotrebu investicija od strane lokalnih vlasti SO Tutin, ističući da građani Tutina, 2017. godine nemaju pijaću vodu.

“Tekućina koja stiže s centalnog gradskog vodovoda nerijetko nije ni za tehničku upotrebu. Zvanične institucije za provjeru kvaliteta vode, dale su ocjenu da „voda nije za ljudsku upotrebu“ – uslijed čega konstatirano da je većina oboljena sa područja Tutina izazvana konzumiranjem zagađene vode. Ljudi u ovom kraju sa 66.1% siromštva  često nisu u mogućnosit da kupuju pijaću vodu. Tri puta je Vlada Luksembruga izdvajala sredstva da se rekonstruira taj vodovod, a pozamašna stavka u budžetu SO Tutin godinama unazad također se tiče izgradnje novih filterskih postrojenja. Nemam podatak da li je i Vlada izdvajala sredstva za ovaj vodovod. Ako nije onda je to sreća, jer su sve ove donacije nestale bez traga a građani i dalje nemaju pijaću vodu. Zato je neophodno da za područje Sandžaka i sve ostale gradove pojačate projekte koji će građanima obezbjediti minimim uvjeta za normalni život, ali vi da za svaki projekt obezbjedite nadzor realizacije projekta.” poručuje dr. Fehratović.

Sa druge strane podsjeća, dr. Fehratović, da su ta područja u konstantnom problemu, uslijed postojanja velikog broja bujičnih potoka, rječica i rijeka na odbrani od kojih se ne radi ništa.

Dr. Fehratović ukazuje i na problem sa deponijom smeća Golo brdo u Novom Pazaru, kao i deponije na magistralnom putu Sjenica-Nova Varoš.

“Dok u istodobno imamo stalnu opasnost od epidemija koje mogu biti katastrofalnih posljedica. Deponija smeća Golo brdo u Novom Pazaru nije izgrađena po propisima i još se ne radi da se ista sanira, uslijed čega je flora i fauna na tom potezu već doživjela mutacije. Ili, još stravičniji je primjer nekultivirane deponije na samome magistralnome putu Sjenica-Nova Varoš u središtu planine Zlatar i nedaleko od kanjona Uvca prirodnog staništa endemske vrste bjeloglavog supa. Umjesto da se njeguju biseri naše prirode, područja vazdušnih banja se koriste  da ugroze vlastite i živote svoje djece. Zato bi bilo važno da iz ovog zajma LD 2014. koji se tiče projekata za prirodne i ekološke katastrofe predvidite sredstva za sanacije deponija u sandžačkim gradovima i očuvanje ekološke sredine.” završava dr. Fehratović

SANA – R.Z.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img