Home Rubrike Vijesti Zukorlić na TV Pinku u duelu sa Popovićem: Snosit ćete posljedice za...

Zukorlić na TV Pinku u duelu sa Popovićem: Snosit ćete posljedice za tendenciozno uzbunjivanje studenata, roditelja i profesora – IUNP ima dozvolu za rad

406

whatsapp-image-2016-10-27-at-11-33-13

Novi Pazar- Povodom informacije o zasijedanju Nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje i njihove odluke o akreditaciji Internacionlanig univerziteta u Novom Pazaru, te autorkog teksta Muftije Muamera Zukorlića koji je objavljen u medijima kao reakcija na objavljene informacije, gosti Jutarnjeg programa 27.10.2016. na TV Pinku bili su prof. dr. Miodrag Popović, generalni sekretar Nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje i muftija Muamer Zukorlić, predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i osnivač Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Popović je na početku emisije ponovno iznio informacije koje su već objavljene u medijima pokušavajući opravdati odluku NSZVO, potencirajući da diplome IUNP-a nisu validne, te da svi doktorski i magistarski radovi do sada na IUNP-u nisu validni.

Zukorlić je žustro reagirao na ove navode istakavši da IUNP ima dozvolu Vlade R. Srbije za rad te da su sve diplome IUNP-a validne, čemu svjedoči potvrda Vlade koja je javno postavljena na sajtu IUNP-a.

Muftija je kazao da Nacionalni savjet nije nadležan za određivanje validnosti diploma, već za utvrđivanje kvaliteta rada, te da su svi navodi oko validnosti diploma tendenciozni i zlonamjerni.

Muftija je kazao da su svi standardi ispoštovani, kako o broju stalno angažiranih profesora tako i svi drugi standardi, te da propusti o kojima govori Popović su tehnički, još iz perioda 2009. godine, od kojih su većina njih aktima upozorenja ispravljeni.

Zukorlić je pozvao i članove NSZVO i medije da posjete IUNP i da se uvjere u kvalitet njegovog rada, ali i da posjete sve instant fakultete po brdima i garažama koji štancaju diplome bez ikakvog pravila, a koji su za rad dobili blagoslov akreditacione komisije i dr.

Na direktno pitanje Popovića kako je moguće da je na IUNP-u doktorant u mjesec dana magistrirao i doktorirao, Zukorlić je odgovorio da ako se dokaže ta tvrdnja Savjeta da će zatvoriti Univerzitet, a ako bude suprotno da će oni koji su takvu optužbu iznijeli snositi posljedice uzbinjavanja javnosti, studenata i porodica na sudu.

Osnov na osnovu čega će da padne posljednja odluka Savjeta jeste pravne prirode, jer jedan zakon nešto dozvoljava, a dok pravila NSZVO to onemogućuju. To je problem zakonske neusklađenosti i zato je kriv Nacionalni savjet a ne Univerzitet. NSUVO je dužan da svoja pravila uskladi sa Zakonom.

Previous articleFudbaleri Jošanice bolji od Pazar Juniorsa u polufinalu kupa
Next articleDr. Fehratović zahtijeva pronalaženje napadača na Faika Husovića