Dr. Fehratović zahtijeva pronalaženje napadača na Faika Husovića

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

11

Narodni poslanik BDZ Sandžaka prof.dr. Jahja Fehratović  uputio je pismeni zahtjev Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srbije povodom pretučenog Faika Husovića dugogodišnjeg radnika u rudniku Trepča. Njemu su nanijete teške tjelesne povrede od strane nepoznatih lica. Dr. Fehratović je zatražio pokretanje hitnog istražnog postupaka i pronalaženje napadača, uz pitanje kako je moguće da niko iz nadležne policijske uprave nedjelju dana nije obavijestio porodicu o tome šta se je dogodilo njihovom ocu.

Tekst prenosimo u cijelosti:

Upućujeno: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Poštovani, moje pitanje upućeno je Ministarstvu unutrašnjih poslova. Naime, Faik Husović iz pešterskog sela Žitniće općina Sjenica, rođen 22. aprila 1951. godine, skroman je i uzorit porodični čovjek i pošten rudar. Od 1997. godine zapošljen je u Trepči u Kosovskoj Mitrovici, gdje je povremeno i živio u iznajmljenom stanu u Sjevernom dijelu ovog grada. Posljednji put otišao je od porodične kuće iz sela Žitnića 9. oktobra 2016. godine u Kosovsku Mitrovicu, kako bi u preduzeću u kom je zapošljen provjerio da li mu je stiglo rješenje o odlasku u penziju koje je iščekivao već duže vrijeme, obzirom da je ranije predao dokumentaciju i ispunio sve uvjete za odlazak u zasluženu rudarsku penziju.
U noći između 12. i 13. oktobra pretučen je u svome iznajmljenom stanu u Kosovskoj Mitrovici prilokom čega su mu nanijete teške tjesne povrede od do sada nepoznatih lica. Od 13. do 18. oktobra bio je na liječenju u domu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici, odakle je prebačen na Kliniku za otorinolaringologiju i maksifikcijalnu hirurgiju Urgentnog centra u Beogradu, gdje se i sada. Lično smo posjetili Husovića i uvjerili se u njegovo teško zdravstveno stanje. Naročito je problematična donja vilica koja je izlomljena na više mjesta, te se pacijent mora podvrgnuti zahtjevnom hiruškom zahvatu. Za razliku od lošeg tretmana u Bolnici u kosovskoj Mitorvici, pacijent je na Urgentnom centru u Beogradu adekvatno zbrinut i prem anjemu se ophode sa punim pijetetom.
Za vrijeme dok je bio smješten u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, dakle punih pet dana, niko nije obavijestio njegovu porodicu o tome šta mu se desilo i kakvog je zdravstvenog stanja, a mobilni telefon mu je konstantno bio isključen.
Tek kada je prebačen u Beograd, uspio je doći do telefona i porodicu obavijestiti o svemu što mu se dogodilo. Faikovi sinovi su se interesirali u područnoj policijskoj upravi o slučaju, tamo im je rečeno da, obzirom da se napad na Faika dogodio u Kosovskoj Mitrovici, ne mogu ništa učiniti u pogledu pronalaženja krivaca.
Moje pitanje glasi da li je pokrenut istražni postupak o razrješavanju ovog slučaja i pronalaženju napadača na Faika Husovića, i ono je ujedno i pokušaj urgencije kod Ministarstva unutrašnjih poslova da se na najozbiljnijem nivou pozabavi ovim napadom na uzoritog građanina ove zemlje koji je najtežim hljebom, od sedam kora kako se kaže za rudarski hljeb, hranio svoju porodicu? Tim prije jer je riječ o građaninu ove zemlje bošnjačke nacionalnosti nad kojim se napad dogodio u mjestu većinski naseljenome Srbima, i to još u zoni osjetljivih srpsko-albanskih interesa. Kako se ne bi stvarale negativne konotacije, što prije nam je potrebno potpuno razrješnjenje ovog nemilog događaja.
Također, želim pojašnjenje kako je moguće da niko iz nadležne policijske uprave nedjelju dana nije obavijestio porodicu o tome šta se je dogodilo njihovom ocu? Šta bi bilo da je, ne daj Bože, ishod napada na Faika Husovića bio najgori mogući, da li bi u tom slučaju neko našao za shodno do o svemu obavijesti njegovu porodicu?
Molim da mi se na pitanje odogovori pismenim putem, a još važnije od toga da se cijeli slučaj rasvijetli i pronađu napadači na Husovića.

narodni poslanik
Prof. Dr. Jahja Fehratović

2

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img