Dr. Fehratović u Skupštini Srbije o korupiciji i kriminalnim radnjama u sandžačkim školama

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

jahja-fehratovic-skupstina

Narodni poslanik BDZ Sandžaka dr. Jahja Fehratović obratio se u Skupštini Srbije povodom izmjene i dopune zakona o visokom obrazovanja i tom prilikom ukazao na probleme u obrazovnom sistemu u Sandžaku.

Dr. Fehratović kazao da se obrazovni  sistemu u Sandžaku susreće sa najtežim izazovima u ovoj državi.

“Riječ je o školama u sandžačkim gradovima Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju, Novoj Varoši i Priboju i njihovoj zloupotrebi od strane politike i političara, kriminalnog miljea i postojanja osnova sumnje o korupciji prilikom zapošljavanja u ustanovama predškolskog obrazovanja, kao i osnovnim i srednjim školama.” kazao je dr. Fehratović.

On ukazao na višegodišnju spregu korupcije i kriminala koji je posebno izražen u školama u Novom Pazaru.

“U Novome Pazaru, imamo situaciju da lice sa kriminalnim dosijeom bez ikakvog stečenog obrazovanja blisko jednom političaru, ucjenjuje direktore škola, izdaje im naloge koga trebaju zaposliti a koga ostaviti bez norme – i to isključivo prema dva principa: pripadnosti partiji i plaćanju pozamašnih novčanih iznosa za zapošljenje – postoji čak i utvrđeni cjenovnik radnoga mjesta profesora, nastavnika, učitelja ili vaspitača. Istražni organi imaju određene podatke o korumpiranosti i kriminalnim dosijeima pojedinih direktora škola koji su prema partijskom ključu došli na te pozicije.” ističe narodni poslanik BDZ Sandžaka.
Dr. Fehraotvić ukazuje i na zloupotreba učenika u političke svrhe, naročito u periodu izbornih ciklusa, koja je posebno izražena u Sjenici i Tutinu.

“Kako bi se primorale da izvrašavaju ove zadatke, Školske uprave se suočavaju sa ucjenama i pritiscima lokalnih vlasti koje im, ukoliko se ogluše o ove i slične zahtjeve, ne prebacuju obavezna sredstava za normalno funkcioniranje, što dovodi do začaranog kruga mita, korupcije i svakog drugog kriminala u kome su žrtve isključivo učenici i savjesni i pošteni prosvjetni radnici na koje se vrše strašni pritisci.” kaže dr. Fehratović.

On je na kraju svog obraćanja pozvao državni aparat da što prije poduzme korake sređivanja obrazovnog sistema u sandžačkim općinama.

“Ministarstvo prosvjete treba što prije poslati nadležne inspekcijske službe u ovim općinama da se uvjere u činjenično stanje, shodno čijem izvještaju bi se morao napraviti plan ozdravljenja obrazovnog sistema iz koga treba iskorijeniti uticaj politike, mito, korupciju, i sve druge pojave koje dodatno ugrožavaju ionako krhki školski sistem.” završio je dr. Fehratović.

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img