Izbori u CG: Kalač poručio – Crna Gora na raskršću

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

hazbija-kalac

U Crnoj Gori održavaju se redovni parlamentarni izbori, deseti od uvođena partijskog sistema, a četvrti od stjecanja neovisnosti. Iz Općinske izborne komisije Rožaje kažu da su biračka mjesta otvorena od pet sati kako bi do sedam otkad građani počinju s glasanjem pripremili elektronske uređaje za identifikaciju koji su novina na izborima. Do 12 sati izlaznost  je 22,33 %, odnosno 4.867 glsača.

-Mi iz OIK-a očekujemo da se glasanje i izborni proces obave u skladu sa zakonom, mirno i demokratski, izjavio predsjednik Safet Cikotić.

U OS “25. Maj” u deset sati glasao predsjednik BDZ u CG Hazbija Kalač koji vjeruje da ova zemlja danas bira demokratiju.

kalac1-Crna Gora danas na raskršću bira da li će izabrati da nastavi utabanim putem koji vodi u bespuće ili će skrenuti na raskršću prema demokratskom društvu. Vjerujem da će se desiti promjene, da ce Crna Gora izabrati demokratiju i postati zemlja evropskog procesa, kaže Kalač.

Sat kasnije, u Gimnaziji u Rožajama glasao predsjednik Bosnjace stranke Rafet Husović

whatsapp-image-2016-10-16-at-13-47-33  -Očekujemo još jednu uspješno provedenu kampanju. Novu vladu nakon 16. oktobra čeka dosta posla. Nakon određene političke nestabilnosti građani Crne Gore očekuju stabilnu vladukoja će isključivo biti posvećena euroatlantskim integracijama, a i svim razvojnim projektima koje će brze i efikasnije završiti.

Inače, na glasačkom listiću je 17 političkih subjekata, a pravo glasa ima 528.817 građana. od 17 učesnika 13 su političke partije i četiri koalicije. nacionalne manjine predstavlja šest stranaka i kolacija. Izborna kampanja je, prema analizama nevladinih organizacija, najskuplja u historiji. Samo na oglašavanje na komercijalnim televizijama i štampanim medijima potrošeno je oko 1,5 miliona eura. Pored novca koji su dobile iz budžeta, za finansiranje ove kampanje stranke su prikupile i tri puta više novaca iz privatnih izvora u odnosu na 2012. godinu.

Izborni proces prati OSCE i više nevladinih organizacija. Centar za monitoring akreditirao je 1400 promatrača koji će pokriti sva izborna mjesta.

Parlamentarni izbori održavaju se u osjetljivom političkom trenutku koji je obilježila politička nestabilnost i nepovjerenje u legitimitet izbornog procesa, a što je rezultiralo oštrom i agresivnom kampanjom.

SANA – A.Sofić

whatsapp-image-2016-10-16-at-13-47-34whatsapp-image-2016-10-16-at-13-47-31whatsapp-image-2016-10-16-at-13-47-32

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img