USKORO PRVI MEĐUNARODNI HALAL KONGRES

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Ove godine obilježava se 100 godina od priznanja islama kao jedne od religija u Republici Hrvatskoj, kada je 1916. godine Hrvatski sabor donio odluku kojom je islam prepoznao jednom od religija, čime je počeo institucionalni razvoj Islamske zajednice. Povodom velikog događaja, Centar za certificiranje halal kvalitete, kao jedna od institucija Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, u suradnji s organizacijom United World Halal Development organizira prvi međunarodni halal kongres. Bit će održan u Opatiji od 2. do 4. novembra.

Kongres se već treću godinu zaredom održava u drugoj zemlji, a cilj mu je promocija i kreiranje jedinstvene zajednice bez razlike u vjeri, kulturi ili naciji kako bi se ukazalo na potrebu čuvanja hrane, te na veliki broj gladnih u svijetu kao i očuvanje prirode. Okupit će svjetske proizvođače, predstavnike vodećih svjetskih halal ustanova, proizvođača, pružatelja usluga, kupaca i distributera, akademske i istraživačke zajednice, ambasade, državne ustanove te predstavnike drugih domaćih i inozemnih ustanova. Cilj je razmijeniti iskustva, a prvenstveno predstaviti Hrvatsku i regiju kao nove destinacije i primjene uspješnog modela halal norme u Evropi i svijetu.

World Halal Day bit će posvećen halal tržištu, halal turizmu, halal hrani i prehrani te islamskom bankarstvu i finansijama, a u sklopu kongresa predviđen je i izlagački dio.

Sudjelovanje potvrdili predstavnici iz Turske, Singapura, Indije, Malezije, Kine, Južne Koreje, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Katara, Mauricijusa i drugih zemalja. Za World Halal Day potvrđeno je pokroviteljstvo Ministarstva turizma, Ministarstva evropskih i vanjskih poslova, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva Hrvatske.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img