Home Rubrike Vijesti Fehratović: Prilikom izbora sudija u Novom Pazaru poštovati obavezu o nacionalnoj zastupljenosti

Fehratović: Prilikom izbora sudija u Novom Pazaru poštovati obavezu o nacionalnoj zastupljenosti

283

jahja-fehratovic-skupstina
Narodni poslanik BDZ Sandžaka dr. Jahja Fehratović danas je svoje obraćanje u Skupštini Srbije posvetio izboru sudija Osnovog suda u Novome Pazaru i Prekršajnog suda u istome gradu.

Dr. Fehratović je istakao da je u cilju promoviranja politike pomirenja, koja podrazumjeva i jačanje povjerenja Bošnjaka u organe Države Srbije važno ispoštovati zakonsku obavezu o proporcionalnoj nacionalnoj zastupljenosti.

“Naime riječ je o tome da postoji zakonska obaveza prema kojoj se proporcionalno nacionalnoj zastupljenosti u jednoj sredini trebaju imenovati i nosioci funkcija, odnosno struktura zapošljenih u javnim i državnim ustanovama i organima treba biti proporcionalna broju stanovništva na tom području. U Novom Pazru je taj omjer negdje 80% Bošnjaka naspran 20 % Srba, a prema ovom prijedlogu mi biramo troje sudija bošnjačke i troje sudija srpske nacionalnosti.” kazao je dr. Fehratović.

On postavlja pitanje da li je na konkursu na kojem je apliciralo 1200 kandidata bilo prijavljeno još sudija Bošnjaka koji su ispunjavali kriterije da budu izabrani na poziciju sudije?

Također, dr. Fehratović ističe je polovina kandidata za izbor sudija u Novome Pazaru iz drugih gradova, uz pitanje da li to znači da Novi Pazar nema u dovoljnoj mjeri pravnika bilo Srba ili Bošnjaka koji bi mogli obnašati ove funkcije a u gradu postoje dva Univerziteta na kojima se školuju kadrovi pravne struke.

Dr. Fehratović poručio da BDZ Sandžaka vodi podjednaku politku kako u Novom Pazaru i Sandžaku tako i u Beogradu.

“Ne želimo, kao određeni partneri vlasti u loklanom okruženju negodovati, otpuživati vodeću vladajuću partiju za diskriminaciju i sve drugo što se smatra lošim, a na mjestu gdje se to treba kazati i gdje je važno to izgovoriti u ovom časnom domu, šutjeti.” kazao je Fehratović.

SANA

Previous articleAida Zoranjić: Vrijeme je da muslimanke sa hidžabom ponosno šetaju ulicama
Next articleZbog dugova koje je ostavio SDP, grejna sezona u Prijepolju pod znakom pitanja