Home Rubrike Vijesti Čestitka povodom Međunarodnog dana učitelja

Čestitka povodom Međunarodnog dana učitelja

517

U svojstvu predsjednika Skupštinskog odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj koristim priliku da danas 5. oktobra na Međunarodni dan učitelja svim učiteljima u Republici Srbiji čestitam ovaj datum i ujedno skrenem pažnju javnosti na njihov položaj u našem društvu.

Učitelji su veoma važni ljudi u cjelokupnom obrazovnom sistemu, na čiji se položaj vrlo često zaboravlja i čija se uloga katkada potiskuje. Od antičkog perioda do danas, učitelji su kroz saznajni proces učenike i ljudsku civilizaciju podučavali plemenitosti, dobroti i ljepoti, usađujući u naš kolektivni identitet one univerzalne vrijednosti na kojima počiva čovječanstvo.

Mi smo u Programu rada Odbora predvidjeli posebne projekte poboljšanja ukupnoga statusa učitelja u Republici Srbiji, što će doprinijeti i njihovoj većoj motiviranosti u radu i formiranju zdrave svijesti đaka koje trebaju kvalitetno pripremiti za izazove koji ih očekuju u daljem obrazovanju, a još važnije odgoju i vaspitanju jer oni u sadejstvu sa roditeljima i porodicom oblikuju buduće ljude koji trebaju bitinašii nasljednici.

Zato se položaj učitelja u našem obrazovnom sistemu mora poboljšati i njihova vidljivost u zajednici povećati. Naš zadatak je da učiteljima vratimo dostojanstvo koje im je, nažalost, uslijed sveopće degradacije suštinskih vrijednosti društva poljuljano.
Predsjednik Skupštinskog odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj
Narodni poslanik Muamer Zukorlić

Previous articleKalač u Rožajama: Da Podgorica promijeni odnos prema Sandžaku i Bošnjacima
Next articlePredsjednik Mladih BDZ CG Ardin Kuč na protestnoj šetnji “Uspori”