Sjednica Skupštine protiče bez rasprave o gorućim problemima u gradu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

viber-image

U toku je četvrta sjednica Skupština Grada Novog Pazara. Dnevni red broji 28 tačaka, među kojima i prijedlog Plana kapitalnih investicija grada Novog Pazara za period od 2016. do 2020. godine kao i izvještaj o reviziji finansijskog izvještaja grada Novog Pazara za 2015. godinu.

Odbornik BDZ Sandžaka dr. Admir Muratović zatražio je uklanjanje 8. tačke iz dnevnog reda, ističući da je ona jako važna i da niko nije imao dovoljno vremena da se za nju pripremi. Tačka se tiče prijedloga Plana kapitalnih investicija grada Novog Pazara ‎2016-2020 godine. On je pozvao sve da učenjem fatihe i minutom ćutanja odaju počast rahmetli Ildi Hukić.

Muratović je zatražio da se danas raspravlja o platama u Sportskom Centru, jer su to ljudi, kako ističe zaradili, a ostali su uskraćeni.

Kao dopunsku dnevnog reda dr. Muratović delegirao je pitanje divlje gradnje u Novom Pazaru. On ističe da je nekoliko dana glavna tema bila navodna divlja gradnja u gradu, a danas nema te tačke na dnevnom redu kako bi se o njoj raspravljalo. On je zatražio osnivanje komisije za borbu protiv divlje gradnje, ističući da samo oni koji su bliski vlastima dobijaju građevinske dozvole, kao i oni koji grade bez dozvole, kao što je slučaj zgrade kod Bor džamije, zgrade suda i mnogih drugih, navodi dr. Muratović.

Dr. Jahja Fehratović zatražio da se što prije organizira Skupštinsko zasjedanje sa temom sigurnosti u Novom Pazaru, podsjećajući na narušenu bezbijednost građana Novog Pazara.  On je od nadležnih zatražio i da stanu na kraju formiranju divljih deponija. Mi u našim gradu, ističe dr. Fehratović, pored Gazilara imamo još mnogo mezarja koja nisu zaštićena, čak su neka pretvorena u nelegalne gradske deponije. On je zatražio od Gradske uprave da se pozabave tim problemom. On je dodao da se što prije mora zaustaviti zloupotreba bosanskog jezika u školskoj nastavi.

Odbornik BDZ Sandžaka Edin Zećirović je zatražio da se ukine odluka da se naplaćuju parking mjesta za one koji u svojim stambenim zgradama nemaju slobodno parking mjesto. Zećirović je u nekoliko navrata prestajao govoriti, jer je odbornik SDP-a vodio privatne razgovore sa svojim odbornicima i ometao njegovo izlaganje.

Jednoglasnom odlukom podržana je dopunska tačka kojom se zahtjeva skorija sjednice Skupštine na kojoj će se govoriti o problemu sigurnosti u Novom Pazaru.

Prijedlozi odbornika dr. Jahje Fehratovića nisu prihvaćeni, a bili su da Grad Novi Pazar preuzme brigu o mezarima i grobljima na kojima su nastale deponije, zatim politički utjecaj vlasti na opstrukciju bosanskog jezika u školama, te da se nađe način zabrane zabrane rada kockarnica u blizini škola.

Dopunske tačke o raspravi zloupotrebe predškolske ustanove”Mladost”, problem divlje gradnje, kao i problem neisplaćenih plata radnika Sportskog Centra su također odbijene.

Nije prihvaćen ni prijedlog odbornika Edina Zećirovića.

Nesnalažljivost predsjedavajućih obilježila je početak sjednica, obzirom da nijedan prijedlog nije pročitan onako kako je predložen.

SANA

0 1 2 3 5

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img