Home Rubrike Vijesti Veliki broj vjernika na centralnoj bajramskoj svečanosti u Hadži Mehovoj džamiji

Veliki broj vjernika na centralnoj bajramskoj svečanosti u Hadži Mehovoj džamiji

285
0

img_6374

Centralna bajramska svečanost Mešihata IZ-e u Srbiji upriličena je u Hadži Mehovoj džamiji u Novom Pazaru. Pored velikog broja džematlija, svečanosti su prisustvovali predstavnici Mešihata IZ-e u Srbiji predvođeni predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevludom ef. Dudićem.

Svečanost su svojim prisustvom uveličali i narodni poslanik, gospodin Muamer Zukorlić, predsjednik BDZ Sandžaka dr. Jahja Fehratović, rektor Internacionalnog univerziteta prof. dr. Suad Bećirović, dekan FIS-a prof. dr. Enver ef. Gicić, te predsjednik BKZ-a prof. dr. Admir Muratović.

Sabah namaz predvodio je Muhedin ef. Latifović, nakon čega je uslijedio prigodan program koji je otpočeo učenjem sure Yasin.

Hor medresanata Gazi Isa – beg medrese je i ovoga puta prisutne džemtalije počastio sa par ilahija.

Bajram namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Muftija Dudić je tom prilikom podsjetio na obaveze svakog muslimana tokom prvih dana mjeseca Zul-hidždžeta.

On navodi da svaki narod ima Habila i Kabila, ali da je ovaj narod kroz povijest vazda bio Habil, jer nije htio podići ruku na svog brata muslimana, pa je postao žrtva.

“Naše džamije su naše spasonosne lađe. Zahvaljujući našim precima – vakifima i šehidima mi postojimo danas. To ne trebamo nikada zaboraviti”, ističe muftija dr. Dudić.

Na današnji dan, ističe Muftija, svako treba da se proispita da li je Habil ili Kabil? Da li je ohol kao sin Nuha, alejhi selam, koji nije htio da se ukrca u lađu spasa?

Muftija Dudić omladini šalje poruku da trebaju biti poslušni i pokorni svojim roditeljima, kao što je to bio Ismail svom ocu Ibrahimu, a.s.

Nakon proučene dove uslijedilo je mubareklisanje među džematlijama.

img_6296 img_6301 img_6334 img_6335 img_6355 img_6359 img_6361 img_6370 img_6371 img_6374 img_6378 img_6383 img_6399 img_6412 img_6424

SANA – H.Škrijelj

Previous articleU srijedu Bajramska akademija u Priboju
Next articleKurbanska akcija premašuje prošlogodišnji rekord