Home Rubrike Vijesti Muftija Dudić se zahvalio vjernicima na podršci i odanosti – Parainstitucije nisu...

Muftija Dudić se zahvalio vjernicima na podršci i odanosti – Parainstitucije nisu nas oslabile već ojačale

514

IMG_6122

Ove godine u rekordnom broju popunjena je kvota od 188 hadžija koje su u organizacije Mešihata Islamske zajednice u Srbiji danas pošli put svetih mjesta Mekke i Medine. Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić ističe da je rekordan broj hadžija dokaz da su Bošnjaci prepoznali Islamsku zajednicu u Srbiji kao jedinu legitimnu na ovim prostorima.

“Rekordni je broj hadžija ove godine, žao mi je što 30 prijavljenih nismo mogli da povedemo ove godine zbog procedura koje se iz godine u godinu mijenjaju. Ali ovo je pokazatelj da naši Bošnjaci, muslimani znaju kako se ide na hadždž. Braćo i sestre hadždž nije fudbalski klub niti navijački tim, niti je to Islamska zajednica, nit je to kurban, niti je to džamija, niti je to zejkat. To su propisi islama a za nas u Islamskoj zajednici to je misija.”

Muftija Dudić podsjeća da je prije devet godina izvršen pokušaj puča u Islamskoj zajednici, te uputio apel vjernicima da ne podliježu manipulacijama onih koji organiziraju parahadždž.

“Prošlo je devet godina od kako su neki pokušali napraviti paradžamiju i parahadždž, i parazekjat i paraimama, i parapoglavara. Nažalost i danas se to dešava. Zamolio bih vjernike da ne podliježu i da ne dozvole sebi da budu izmanipulisani. Ovo je misija, ovo nije radi novca. Mi ovo radimo radi mislije i onaj ko to čini radi misije ne može nikada biti poražen. A onaj koji to radi radi nečega drugoga, on ne može imati uspjeha. I ne može se postaviti pitanje ko organizuje hadždž, Mešihat organizuje hadždž. Ko organizuje kurbane, Mešihat organizuje kurbane i sve ostalo.” poručio je muftija Dudić.

SANA

Previous articleNa trgu Gazi Isa-bega upriličen ispraćaj hadžija i Ikrar dova
Next articleZukorlić na Hadžetu: Nismo taoci prošlosti