Home Rubrike Vijesti Bošnjačke partije protiv podizanja spomenika Slobodanu Miloševiću

Bošnjačke partije protiv podizanja spomenika Slobodanu Miloševiću

494

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio da zapadni političari šute o činjenici da je Haški tribunal presudom bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, izrečenom prije pet mjeseci, priznao da nema krivice Srbije u genocidu i ratnim zločinima u ratu u BiH 1992-1995.

Prema pisanju medija, u presudi Karadžiću navodi se da nije bilo dovoljno dokaza da je Milošević bio saglasan sa stvaranjem etnički čiste teritorije.

Potom je počasni predsjednik Dačićeve Socijalističke partije Srbije i Miloševićev blizak saradnik Milutin Mrkonjić najavio da će tražiti da Miloševiću bude podignut spomenik. Mrkonjićev prijedlog podržao i Dačić, prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije.

Ovaj prijedlog izazvao oštru reakciju javnosti i bošnjačkih partija u Sandžaku.

Portparol BDZ Sandžaka Edin Đerlek kazao da su izjave o podizanju spomenika i oslobađanju odgovornosti bivšeg predsjednika Srbije i Jugoslavije Miloševića neprihvatljive i suprotne ideji pomirenja koju ova partija promovira.

Kako je saopćeno Sandžačka demokratska partija (SDP) protiv je rehabilitacije politike Slobodana Miloševića, a zahtjev za podizanje spomenika smatraju neprihvatljivim.

’’Bez obzira na to što Milošević u Hagu nije pravosnažno osuđen smatramo da je narod još 2000.godine dao svoj sud o njemu i politici koju je vodio. To je historijska činjenica koju niko i nikada neće moći da promeni’’ kazali u Sandžačkoj demokratskoj partiji.

SDA Sandžaka ocijenila da su izjave o podizanju spomenika i oslobađanju od odgovornosti Slobodana Miloševića dokaz da je Srbiji neophodan Zakon o lustraciji. Predstavnik te stranke čiji je lider Sulejman Ugljanin, Merfid Kamešničanin rekao agenciji Beta da su “Miloševićeva politika i duh još uvijek živi u Srbiji i svim njenim strukturama”.

Sa druge strane, lider Srpske radikalne stranke Vojslav Šešelj podržao inicijativu za podizanje spomenika Miloševiću, jer je kako je rekao, poginuo u Hagu boreći se za srpske nacionalne interese.

Premijer Srbije odbio da komentira aktuelnu polemiku demokrata i socijalista o ulozi i odgovornosti Miloševića, ističući da njemu “ne pada na pamet da živi u 90-tim” godinama prošlog vijeka.”

„Ja živim i radim za Srbiju budućnosti i budućnost Srbije”, rekao Vučić. Predsjednik Demokratske stranke Bojan Pajtić, izjavio da je Milošević bio diktator koga su građani smijenili na izborima, glasovima koje su branili na ulicama Srbije, ratovi, nemaština, korupcija, ubistva političkih neistomišljenika su njegova zaostavština.

Ogalasio se i predsjednik SDS-a Boris Tadić tvrdnjom da je “danas jasno da je Vučićevo pozivanje na podizanje spomenika Đinđiću zapravo bio samo uvod u podizanje spomenika Miloševiću”.

Cijelu polemiku pokrenuo tekst Nila Klarka koji je objavio portal Raša Tudeja, u kojem se tvrdi da je presudom Karadžiću kojom je osuđen na 40 godina zatvora, Milošević praktično oslobođen odgovornosti. Te su navode negirali u izjavama Tanjugu pravni stručnjaci, tvrdeći da, pravno gledano, Milošević nije oslobođen krivice, ali jeste skinuta odgovornost sa Srbije za ratne zločine u BIH.

SANA

Previous articleAfera Dušek u Prijepolju
Next articleCHR – Hajrat – Ukrovljena kuća porodici Malagić u Brodarevu