Home Rubrike Vijesti Noćni namaz u Novom Pazaru

Noćni namaz u Novom Pazaru

742

Nekoliko hiljada vjernika okupilo se na Trgu GaI Isa-bega Ishakovića u Novom Pazaru, gdje Mešihat IZ-e u Srbiji već tradicionalno organizuje noćni namaz na Trgu u povodu noći Lejletul Kadr, koja je vrijednija od 1000 drugih mjeseci.

Odlični vremenski uvjeti i organizacija koja je iz godine u godinu dostigla vrhunac doprinijeli su da atmosfera na Trgu slavnog Gazi Isa-bega protekne u pravom ramazanskom i ibadetskom duhu.

Noćni namaz predvodio je gost iz Saudijske Arabije, šejh Muhammed el Matrudi.

Nakon noćnog namaza prisutnima se obratio predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Muftija je tom prilikom istakao da su svi prisutni večeras svjedočili najvećoj istini, noći kada je Uzvišeni Allah počeo objavljivati Kur'an Poslaniku Muhammedu s.a.w.s.

“Bože ti opraštaš, voliš opraštanja, pa oprosti i nama”, dova je koju je Muftija proučio u ime svih prisutnih u nadi da će biti primljena i njom krunisani svi ibadeti tokom Ramazana.

On je istakao ponos što je djelom i sredstvima muslimana Sandžaka učinjen veliki hair kroz Vakufske kuhinje i brojne hajrate.

Naši muslimani su kadri, ističe muftija Dudić, da sami rješavaju probleme kroz svoje institucije, te da im ne trebaju nevladine i humanitarne organizacije koje ulaze kroz prozor, svojim “kvazi” dušebrižništvom.

On je pozvao sve prisutne da čine dovu Allahu da ujedini saff, da ojača muslimane na ovim prostorima i podari svaki hair.

Nakon obraćanja Muftije, vitr namaz je predvodio i dovu proučio šejh El Matrudi.

Krcato pun Trg Gazi Isa-bega večeras je još jednom posvjedočio da je u ovom gradu žeravica islama Sandžaka.

SANA – H.Š.

Previous articleSpomenici kulture u Novom Pazaru propadaju
Next articleCentralna bajramska svečanost održana u Sinan-begovoj džamiji