Home Rubrike Vijesti Usvojen rebalans budžeta – Opozicija: Budžet rasipničkog karaktera, bez privrednog razvoja

Usvojen rebalans budžeta – Opozicija: Budžet rasipničkog karaktera, bez privrednog razvoja

288
0

0.02.01.f750041b2dde5a6c8fe31f0a66e13de6728a3bb8879495db549db1e2625e92d9_fullOdbornici u Skupštini grada Novog Pazara raspravljali su danas o prvom rebalansu budžeta za 2016. godinu.

Kako je sapšteno razlog rebalansa je taj što je grad Novi Pazar u prethodnom periodu imali veliki priliv sredstava po raznim osnovama i ta sredsta u budžetu moraju da se prikažu. Najavljeno da će se sredstva upotrebiti za ravoj i unapređenje infrastrukture, odnosno komunalnih usluga u gradu.  Rečeno i da će namjenska sredstva koja su dobijena iz Vlade Republike Srbije biti iskorišćena za unapređenje socijalne zaštite. Također, po prvi put izdvojena su sredstva za finansiranje Bošnjačkog nacionalnog vijeća i to u visini od milion dinara.

Odbornik BDZ Sandžaka Edin Zećirović ističe da novi rebalans budžeta nije razvojnog već rasipačkog karaktera. Čak 60% novca budžeta, ističe Zećirović, troši se na putovanja, reprezentacije i ostalu samopromociju glavnih aktera vlasti. Prodajom imovine, ističe Zećirović, krpi se budžet grada Novog Pazara. Ali razumljivo je, kaže Zećirović, jer se moralo dosta toga uložiti da bi se izbori dobili. On se pita kolika će stopa deficita biti, ako je na pola godine 16%?

Odbornik Sead Redžović zamjera to što se niti u jednom dijelu ne pominje privredni razvoj grada Novog Pazara.

Predsjednik odborničkog kluba BDZ Sandžaka dr. Fehratovic zatražio da se rebalansom budžeta predvide sredstva za funkcioniranje predškolske ustanove Reuda. Kao i za Medresu Gazi Isa-beg, Fakultet za islamske studije i Internacionalni univerzitet kao prve visokoškolske ustanove u Novom Pazaru.  Fehratović također zahtjeva da se poništi konkurs za financiranje medija. On podsjeća da je Mahmutović i Biševac u skubu interesa su suvlasnici Regionalne TV kojoj svakog mjeseca dodjeljuju blizu 4,8 miliona dinara iz budžeta Grada.

Odbrornik BDZ Sandžaka Edin Đerlek ukazuje na loše stanje kulturnih spomenika u Novom Pazaru. Ističući da su posebno ugroženi Bedem, Kula motrilja i Bezistan. On predlaže da se izdvoje sredstva kojima bi se predvidela obnova ovih spomenika. Kao uspješan primjer naveo je Islamsku zajednicu koja je obnovila vakuf Novpazarska banja kao i uređenje Altun Alem i Sinan-begove džamije. Đerek je najavio da će IZ u saradnji sa TIKA-om uskoro krenuti u obnovu Starog hamama koji se nalazi u centru grada.

Odbornica SDA Hanadi Hajdinović ističe da je poražavajuće to što je za stipendije predviđeno samo 700.000 dinara. Ta sredstva su dovoljna za financiranje samo 10-tak učenika, kazala je ona.

Dr. Muratović kaže da se već 15-tak dana vode pregovori o novoj koaliciji između SDP-a i SDA Sandžaka. I da je to razlog što je BNV iz budžeta dobio  milion dinara. Muratović se zalaže da se Vijeće finansira ne iz dodacija već mjesečno i to sa ozbiljnim izdvajanjima. On postavlja pitanje kako je revizorska kuća potpisala rebalans budežeta grada Novog Pazara za 2011/12/13/14/15 godinu nedostaju 24 miliona dinara.

Gradonačelnik Nihat Biševac kaže da je razlog za rebalans budžeta prihod sredstva od ministarstava države Srbije, te da taj novac moraju rasporediti prema namjeri ministarstva koje je sredstva doniralo. Zbog toga je nemoguće preraspoređivati sredstva, kaže Biševac.

Dr. Admir Muratović najavljuje pokretanje krivične prijave protiv bivšeg gradonačelnika Meha Mahmutović zbog afere šalter. “Završni račun će potpisati revizorska kuća a da imamo manjak od 24 miliona dinara. Time će se otvoriti nove afere”, kazao je Muratović.

Odbornik SDP Sandžaka Meho Mahmutović kaže da su to države revizije i da je sve to podložno provjerama. On podsjeća da je za on otkrio aferu šalter, suspendovao one koji su oštetili budžet i prijavio program nadležnim.

Muratović podsjeća Mahmutovića da su u autobusu koji je u vlasništvu grada švercovale cigarete, i to fakturisane na ime čovjeka koji je na čelnim pozicijama u gradu.

Sa 26 glasova Za usvojen je prvi rebalans budžeta grada Novog Pazara za 2016. godinu.

SANA – R.Z.

Previous articleSkupština – Vladajuća većina odbila da raspravlja o gorućim problemima
Next articleKladionice pred vratima dvorišta škola – Vlast odbija da riješi problem