Skupština – Vladajuća većina odbila da raspravlja o gorućim problemima

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Odbornici Gradske skupštine Novog Pazara imenovali su danas šest novih odbornika, otpočela je treća sjednica Skupštine.

Ono što kvari objektivnost sjednice jeste i to što svi novinari iz različitih novinarskih kuća dobija dnevni red sjednice, osim novinara Agencije SANA. I to nije prvi put.

Muamer Bačevac predložio je čak 13 dopunskih tačaka, koje se inače svode na razrješenja i imenovanja novih lica na određene pozicije u javnim ustanovama.

Prvu dopunsku tačku ispred BDZ Sandžaka je izložio prof. dr. Mustafa Fetić, a tiče se rješavanja saobraćajnog kolapsa u gradu i nesigurnosti građana.

Drugu tačku iznio je Edin Zećirović, a tiče se pomjeranja datuma za upis djece u škole, obzirom da su ustanovljeni u danima Bajrama, što izaziva poteškoće roditeljima muslimanske vjeroispovjesti.

Dr. Jahja Fehratović iznio je par dopunskih tačaka. Prva je ponovno pokretanje fonda Rifat Burdžović koji će stipendirati dobre studente i učenike Novog Pazara.

Sljedeća tačka koju je iznio dr. Fehratović jeste rješavanje problema Doma Zdravlja. Ističe da je očajno stanje u zdravstvu, prvenstveno kod mokrih čvorova, pa je zatraženo da se iz budžeta izdvoji određena svota novca za rješavanje tog problema.

Posljednja tačka koju je predložio dr. Fehratović, a koja je odbijena prethodnog puta, jeste da se ukinu kladionice i kockarnice u Novom Pazaru. U našem gradu postoji između 70-80 kockarnica u Novom Pazaru. Fehratović je pohvalio inicijativu za uljepšavanje Bedema i zatvaranje kafića na njemu, ali ističe da se i ovaj problem mora riješiti, jer se većina kladionica nalazi u blizini vrtića, škola i džamija.

Odbornici SDA Sandžaka traže pojašnjenje šta će grad Novi Pazar poduzeti povodom bolesti tuberkuloze, obzirom da je poznata činjenica o njenoj prisutnosti.

Dr. Muratović je upitao predsjednika Skupštine da li je planirao da organizira iftar u prostorijama Skupštine i predložio je tačku dnevnog reda – zaključak o potrebi slanja jasne poruke rukovodstvu škola da stvore pogodnu klimu za implementaciju bosanskog jezika. On ističe da su poznata zastrašivanja djece i roditelja kako je puno gradiva, kako profesori nisu dovoljno stručni, kako će djeca zaostati u obrazovanju.

Dr. Muratović se osvrnuo na tačku likvidacije Sportskog centra, pa pita šta je sa radnicima SC-a kojima je Grad, kako kaže, oteo 26 plata. On ističe da je selektor teniserske reprezentacije Srbije izjavio da Novi Pazar ima tako veliku tenisku nadu za koju se smatra da će zasijeniti Novaka Đokovića, a da taj momak neće imati kome da se obrati, jer je Sportski savez u likvidaciji.

Svih 13 predloženih tačaka Muamera Bačevca usvojeno je sa 26 glasova za.

Sve predložene tačke odbornika BDZ Sandžaka i SDA Sandžaka nisu usvojene, jer je za njih glasalo 19 odbornika opozicije Za, što ne predstavlja većinu.

SANA – H.Š.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img